Back to All Events

Marcos Fink, Nejc Lavrenčič

  • Dvorana Union 3 Prešernova ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Marcos Fink, Nejc Lavrenčič

1. koncert Komornega cikla

Marcos Fink, basbariton
Nejc Lavrenčič, klavir

Cena vstopnice: 8,00 - 14,00 EUR


Glasba dveh domovin

Na sporedu bodo dela K. Maška, J. Michla, D. Jenka, S. Premrla, M. Prusa, F. Gerbiča, B. Ipavca,  J. Pavčiča, A. Lajovca in C. Guastavina

Brezčasje v glasbi lahko morda bolj kot v katerikoli drugi zvrsti začutimo ob potapljanju v zven najbolj človeškega izmed glasbil, človeškega glasu. Pojoče izgovorjene besede so tako nedvomno žive, kot bi se rojevale prav zdaj, pred našimi očmi, četudi so bile zapisane pred desetimi, stotimi ali štiristotimi leti. In čar večera samospevov se s tem šele prične. 

Kot je zapisal kritik J. Dobovišek po koncertu samospevov s pianistom Nejcem Lavrenčičem: »... umetn(išk)a pesem se ponuja kot pot, s katere se oziramo vase«. In kaj je v tem notoričnem času dragocenejše kot ravno bežeči čas? Verjetno bi kazalo v nemiru modernega sloga življenja iskati odgovor na vprašanje, zakaj samospev ni tisti žanr, ki bi najbolj polnil koncertne dvorane – potrebuje namreč dojemljivega poslušalca, ki se poda na to pot in se prepusti času ter sporočilnosti glasbe in pesmi. 

Umetnikov, ki ta užitek zmorejo posredovati, pri nas ne manjka, med njimi pa zagotovo izstopa basbariton Marcos Fink, čigar sloves – tako kot sloves njegove sestre Bernarde – daleč presega meje njunih domovin, rojstne Argentine in Slovenije. 

V zadnjih letih so vse bolj opazni tudi prispevki pianista Nejca Lavrenčiča, ki se je usmeril v glasbo najprej prav v Mariboru, v tujini pa je s temeljitim in širokim glasbenim izobraževanjem pomembno poglobil svoje umetniško zrenje in ljubezen do samospeva. Z vsem tem zdaj bogati slovensko glasbeno pokrajino.
Glasbenika nam bosta predstavila izvirni niz samospevov, ki se poglabljajo v dva glasbena svetova, v katerih je odraščal mojstrski pevec Fink, Argentino in Slovenijo. 


Earlier Event: November 8
Back to the Beautiful // Nazaj k lepemu
Later Event: November 8
Lelahell + Eyestral