Back to All Events

Bălănescu - Kaučič - Girotto

  • Mali oder Narodnega doma Ulica kneza Koclja 9 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Bălănescu - Kaučič - Girotto

Jazz v Narodnem domu

Alexander Bălănescu, violina
Zlatko Kaučič, bobni, tolkala
Javier Girotto, saksofoni, pihala

Cena vstopnice: 8,00 - 10,00 EUR

Koncert ob 40. obletnici glasbenega ustvarjanja Zlatka Kaučiča


Zlatko Kaučič, bobnar, tolkalec, improvizator, skladatelj in vizualni umetnik se je rodil (leta 1953) in odraščal v Sloveniji. Leta 1970 se je preselil v Italijo. Pozneje je živel v Barceloni, nato pa v Amsterdamu in se leta 1992 vrnil v domovino. Seznam umetnikov, s katerimi je sodeloval, je resnično dolg in zavidljiv. Kaučič nastopa in poučuje v ZDA in v Evropi, izdal je mnogo albumov in neprestano sodeluje v multikulturnih projektih, ki vključujejo avantgardno glasbo, vizualne umetnosti, poezijo in ples.

Violinist, skladatelj in vizualni umetnik Alexander Bălănescu, je bil rojen v Romuniji, odraščal je v Izraelu, violino pa je študiral na londonskem Trinity College of Music in na newyorški šoli Julliard. Po študiju se je vrnil v London, kjer je delal in sodeloval z mnogimi vodilnimi sodobnimi glasbenimi skupinami. S svojim kvartetom Bălănescu je pridobil ugled enega vodilnih sodobnih glasbenikov na svetu in velja za enega najbolj vizionarskih in vznemirljivih violinistov našega časa.

Javier Edgardo Girotto igra sopran saksofon, bariton, flavto, bas klarinet, andsko piščal in panove piščali, je skladatelj in aranžer, rojen v Argentini. Z glasbo se je začel ukvarjati zahvaljujoč svojemu dedku, ki je bil dirigent v orkestru. Ko je bil star 19 let, je dobil štipendijo za študij na Berklee College of Music, s čimer so se mu končno odprla vrata v jazz. Javier Girotto je leta 2000 ustanovil dva dueta – prvega z bandoneon harmoniko Daniela Di Bonaventure, s komer je posnel tri albume, drugega pa je oblikoval s harmoniko Luciana Biondinija, s komer je posnel dva albuma avtorskih kompozicij, nato pa se je ponovno vrnil k izjemno liberalnim improvizacijam. Prvi album »El Cacerolazo« je izšel leta 2002 pri založbi Philology, drugi, »Terra Madre«, pa leta 2005 pri ENJA RECORDS.
Javier Girotto je velikokrat sodeloval z Enricom Ravo v kvartetu Pianoless, v katerem je igral zanimiv baritonski saksofon kot poklon Chetu Bakerju in Gerryju Mulliganu – med drugim so leta 2002 posneli album »Full of Life«.


Earlier Event: November 6
Predavanje dr. Janeza Bogataja - Koline
Later Event: November 7
LiFFe v Mariboxu