Back to All Events

Glasbena tržnica: Zvočna kuhna

  • Vetrinjski dvor Vetrinjska ulica 30 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Glasbena tržnica: Zvočna kuhna

Festival Maribor 2018 za otroke

Koncert učencev  Konservatorija za glasbo in balet Maribor


Zvočna kuhna je interaktivni zvočni performans za otroke, starejše od 5 let, in odrasle. V njej ne kuhamo jedi, temveč zvoke.

Ideja predstave je ustvariti okolje, v katerem avtor povezuje izkušnje svojih prejšnjih projektov – zvočnih predstav, v katerih je gledalca postavil v položaj, da ”gleda” na gledališkem odru uprizorjen zvok in interaktivnih razstav, v katerih je gledalcem omogočil, da se razstavljenih instrumentov oz. zvoka ”dotaknejo”. V predstavi se posveča prepletanju različnih vlog in načinov zaznavanja gledalca predstave, obiskovalca razstave in poslušalca koncerta. Projekt je tako zasnovan kot mešanica gledališko-lutkovne predstave in delavnice izdelovanja inštrumentov. Avtor v predstavi omogoča gledalcem, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami aktivno posežejo v dogajanje.Predstavo tako ne le gledajo/poslušajo, temveč v njej tudi sodelujejo in imajo z njo neposreden, fizičen stik.

Okvirna tema predstave Zvočna kuhna je sinestezija, povezava sluha z drugimi občutki, predvsem z okusom. Predstava vzpostavlja povezave med glasbo in gastronomijo, ki so prisotna v naših življenjih in kulturi, ter jih povzema v multisenzorialni gledališki izkušnji.

Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so obiskovalci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj potem pripravlja hrano? Odkrije, da bi si lahko občutek okušanja nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Če dela glasbo, je to tako, kot da bi pripravljal in okušal hrano. Zato iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo ”kuha” zvoke, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa.

Predstava sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila in se konča z delavnico, na kateri se obiskovalci v kuhanju nekaterih zvočnih jedi preizkusijo še sami.

Od 5. leta starosti dalje. 

Glasbena tržnica je celodnevni program, ki bo potekal v soboto, 22. septembra 2018, v Vetrinjskem dvoru in Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor, kjer se bodo zvrstili naslednji dogodki:

10.00-18.00: Zvočni vrt, interaktivna razstava izvirnih glasbenih inštrumentov za otroke in odrasle,
10.00: Ali bi Mozart in Bach danes bila prijatelja?, koncert za otroke in odrasle,
11.00: V lov!, koncertna matineja za družine z otroki,
16.00: Glasba pripoveduje zgodbe, koncertna matineja za družine z majhnimi otroki,
17.00: Zvočna kuhna, predstava in delavnica za otroke in odrasle.

Vstopnine ni.


Earlier Event: September 22
Glasbena tržnica: V lov!
Later Event: September 22
Delavnica: Tetra-pack eco-grafika