Back to All Events

Metka Kavčič: Odmik (KiBela)


  • KID Kibla 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
kavcic.jpg

Metka Kavčič: Odmik
KiBela, 14. 6.–12. 7. 2019
petek, 14. 6. ob 19. uri – odprtje razstave

Poletje ne prinaša le toplote, omogoča tudi neskončne možnosti kulturnega udejstvovanja. Vljudno vas vabimo na temperaturno angažirano, žareče pločevinasto odprtje razstave priznane slovenske kiparke Metke Kavčič, naslovljene Odmik, v petek, 14. junija, ob 19. uri v KiBeli, prostoru za sodobno umetnost (MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor).
Prepoznavnost Metke Kavčič temelji na unikatnem kiparsko-industrijskem slogu, s katerim vliva nežnost oblik ter vizualno reinkarnira grobe, surove materiale, kot sta bron ali pločevina, v navidez fragilne skulpture, mehke kot tkanine ali prosojne kakor čipke. V mariborski KiBeli se umetnica predstavlja s projektom, v katerem obiskovalce s pomočjo vizualno-zvočne naracije popelje iz urbanega doma v najbližji gozd, v naravo, v svet. S tem želi izpostaviti izziv modernih bivanjskih okolij, katerih vsakdan je prenasičen z agresivnimi, nenaravnimi zvoki, in odmik od le-teh zahteva takorekoč pobeg, ne le odmik daleč v ruralno okolje, ki naj – če je danes to sploh še mogoče – individuumu omogoči sprostitev.
Odmik Metke Kavčič tako postaja odklop: pobeg pred vrvežem civilne družbe, umik v osamo in – predvsem! – eksplicitna ezoterična izkušnja tišine ali vsaj tihote, ki je takorekoč izginila.

Kuratorica:
Nina Jeza, Artists&Poor's

Fotografija: Branimir Ritonja

Obdelava zvoka: Andrej Hrvatin

Razstava bo na ogled do 12. 7. 2019.

KiBela (MMC KIBLA), Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: ponedeljek−petek: 9.00–22.00, sobota 16.00–22.00


Earlier Event: June 14
Razstava naslovnic Mladine
Later Event: June 14
Grk Zorba