Back to All Events

Šejla Kamerić: "I Really Really Really Really Really"


  • KID Kibla 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
kibla-i-really.jpg

Šejla Kamerić
"I Really Really Really Really Really"
9. 11. 2018–1. 12. 2018

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
ArtKIT, Glavni trg 14, Maribor
Razstava bo na obeh lokacijah.

Šejla Kamerić, bosansko-hercegovska umetnica, rojena leta 1976 v Sarajevu, je zaslovela s pretresljivim delom iz leta 2003, plakatom, na katerem je mlado, atraktivno, lepo dekle, z napisom (v angleščini): »Brez zob …? Z brki …? Smrdi kot drek …? Bosansko dekle!« To je grafit neznanega nizozemskega vojaka, ki ga je našla na zidu v Srebrenici, nastal pa je leta 1994 ali 1995, ko je bila nizozemska kraljeva vojska kot del Unproforja v letih 1992 in 1995 odgovorna za zaščito Srebrenice in sokriva genocida.

Realnost, s katero nas sooča umetnica, se premika z ljudmi, z migracijami, je politična oziroma angažirana, tako v širšem družbenem kot v osebnem kontekstu. Njena intimna izkušnja odzvanja družbene resnice, ki jo prodajajo politiki, mediji in ljudje. 

Kako potemtakem misliti svet in Evropo, si predstavljati skupno življenje v njej, kako razmišljati o vlogi umetnosti v hiper-medijski, fetišizirani in potrošniški sodobnosti, kje je torej kraj, kjer odkrijemo, kdo v resnici smo, se na njeni prvi pregledni razstavi pri nas z recentno produkcijo sprašuje avtorica.

Šejla Kamerić ustvarja na področjih vizualne umetnosti, slike, instalacije, performansa, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma. 

Vabljene in vabljeni na otvoritev, v petek, 9. novembra, ob 19. uri v MMC KIBLA in artKIT, kjer bo v soboto, 10. novembra, ob 10. uri tudi zajtrk z umetnico.

Šejla Kamerić, 30 Years After / 30 let kasneje, 2006
barvna fotografija (Diasec), 80 x 55 cm
Z dovoljenjem Galerije Tanja Wagner, Berlin


Earlier Event: November 8
Lelahell + Eyestral
Later Event: November 9
Intenzivna klovnovska delavnica