Back to All Events

Zijah A Sokolović "Medigre 0 - 24" kabare

  • KGB 5 Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
56721461_2243617219017365_359616374743498752_o.jpg

Zijah A. Sokolovic ..MEDJUIGRE 0-24« kabare
premijera 11.2.2006
Kavarna Grand Hotela Union. Ljubljana. Slovenija

Poreklo besede kabare ima več pomenov. a najbolj pogosto se uporablja francoski prevod besede cabaret - krčma. v kateri se izvajajo različne krajše predstave in programi.
Kabare. torej. imenujemo majhno prizorišče. na katerem se predstavljajo oblike zabavnega gledališča -skečev. kratkih etid, parodij ali pesmi. v katerih se na književno kritično satiričen način komentira politične dogodke in stanje družbe.
Označiti kabare današnjega časa. samo kot eno posebno obliko gledališča in poimenovati ga književnim ali političnim. je nemogoče. ker gre za gledališko zvrst. ki je še posebej občutljiva na vsakršne spremembe v družbi ali v politiki. Saj kot manjša scenska oblika mora hitreje in natančneje reagirati na vse te spremembe. kot pa je to v »pravem gledališču«. Dejstvo. da v kabareju ne obstaja dosledno gledališko dejanje in da v njem ni iluzionističnih efektov (scenografija. kostumi. rekviziti. luč...) pač pa izključno uporablja govor kot osnovno gledališko sredstvo. nam pove. da se ta gledališka zvrst obrača razumu in ne čustvom gledalcev.
Kabare ne sme ponavljati starih anekdot. dogodkov ali poant. pač pa mora reagirati v trenutku njihovega nastanka. ker politične teme hitro zastarajo oz. občinstvo zelo hitro dosega visoko raven informiranosti. znanja in zavesti o poteku družbenih dogajanj.
A ravno v tem procesu informiranja. v znanju in zavesti so vedno skrite luknje. in pojavljajo se predsodki. na katere kabare z vsemi svojimi sredstvi (ka ri ki¬ranjem. parodijo .oo) vpliva na oster in brezkompromisen način in tako pri gledalcih izzove zavestno spremembo v razmišljanjih in samozavesti.

Nek nemški zgodovinar je poimenoval to majhno gledališko zvrst »muza ostrih zob«.
Kabare se je rodil v Franciji v času »zgodovinskega vikenda« v času med 19. in 20. stoletjem.
Prvi kabare na svetu je bil odprt J 8.11. 1881 v Parizu na ulici Rosesoir v prostorih stare pošte. imenovan ..Črna mačka«.

V času Napoleona III so kleti latinske četrti bile mesta. kjer so prepevali nesramne napeve. pripovedovali mastne vice in naslavljali satirične bodice na oblast.
Šele po stotih letih je kabare postal popularen v Nemčiji. Avstriji. na Čdkem. Poljskem in Madžarskem in povsod imel lokalne nacionalne lastnosti.
V Franciji se je razvil bolj literarno književni kabare za razliko od Nemčije in srednje Evrope. kjer se je kabare iskristaliziral v kabare politične satire. Politična in društvena kriza sta vplivali na vse bolj oster in kritičen kabare.
Sociologi v svojih analizah danes trdijo. da je stopnja zrelosti družbe povezana s številom kabarejev več jih je. bolj je zrela!
Kabare mora biti podnevi in ponoči prostor. ki vibrira. poln energije, bogat in originalen. če seveda želi ne le vzpodbujati. pač pa tudi vplivati na občinstvo. Mora biti razburljiv. bleščeč. tmuren in umazan. ciničen in realen. Ravno to srečanje. na videz sovražnih moči. ki se nenehno obnavljajo. pripelje do ene od velikih gledaliških eksplozij gledališča 20. stoletja kabareja!
Če je kabare danes tisto. kar je bil nekoč. potem zagotovo obdeluje tisto. kar je pomembo v našem času in zagotovo pomaga občinstvu pogled v drugo smer.
Moj kabare. »Medigre 00-24.« se želi dotakniti brezsmisla in pomanjkanja logike celotnega človeškega delovanja z zavestjo. da je človek ujet v past civilizacije in osamljenosti. ter da je to naravno stanje in da se tega ne da pozdraviti; lahko pa se blaži.
Servantesove »medigre« so bile majhne kratke predstave med odmori velikih dolgih predstav in so predstavljale »odmor. pavzo« za gledalce.
»Medigre oo -24.« pa so majhna. kratka razmišljanja v odmorih med dolgimi in velikimi življenjskimi obveznostmi.
»Medigre 00-24.« so sestavljene iz množice vsakdanjih razmišljanj. zlitih '1 obliko kratkih pripovedi. od katerih jih je nekaj osnova kabaretske oblik~. ostale pa se spreminjajo iz predstave v predstavo.
Predstava traja 90 minut.
Osnovna ideja ..Medigre 00-24.« je. da v galopu civilizacije in poprave kapitalizma. človek ne odlaša majhnih kratkih zado'loljstev. ki mu prinašajo pomiritev in duševni mir. »Še ni čas...še ni čas...še ni čas...zdaj. zdaj pa je prepozno!«

Zijah A. Sokolovic Dunaj 2005/2006

Earlier Event: May 21
Večer pesmi in arij
Later Event: May 21
Popolni tujci