Back to All Events

Kirsty Almeida & The Troubadours

  • KGB 5 Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Kirsty Almeida&The Troubadours

Po petih letih se v Slovenijo vrača britanska pevka in kantavtorica Kirsty Almeida, ki tokrat predstavlja prihajajoči album z naslovom Moonbird.

Glasbenica je s svojo zasedbo Kirsty Almeida&The Troubadours leta 2013 premierno predstavila slovenskemu občinstvu in ga navdušila.

Kirsty Almedia te posrka v svoj očarljiv, živahen in na trenutke vražje temen svet, v katerem se klasično kantavtorsko snovanje združuje z mrtvaškimi uspavankami, žalobno folk-blues lepoto, njuorlinško dušo, popom s priokusom vuduja in zdravo mero Tim Burtonovske čudaškosti.

Pevka Kirsty Alemeida je vsestranska in izredno inovativna umetnica. Njen vizionarski pristop je pritegnil tudi pozornost BBC-ja, ki je pripravil 10-minutni dokumentarec o tem, kako Kirsty ustvarja in ubira nove poti v glasbeni industriji kot neodvisna umetnica.
Za nastope s skupino na uglednih festivalih, kot so Glastonbury, V Festival, Big Chill, Lovebox in The Secret Garden Party, je prejela številne odlične kritike.

Besedila in glasbo za Moonbird je napisala Kirsty Almeida, miks celotnega albuma je delo večkratnega dobitnika grammya Jerryja Boysa, ki je sodeloval npr. tudi z Beatlesi, Pink Floydi, Rolling Stonesi, Buena Vista Social Clubom. Producentka albuma je glasbenica kar sama.

Njen predzadnji album DejaVoodu je bil posnet v State of the Ark Studios v Londonu pod producentsko taktirko Youtha (Killing Joke, The Verve, The Orb, Beth Orton, The Fireman s Sir Paulom McCartneyem).
Izdala je tudi album Winter songs, ki raziskuje tako magičnost kot temačnost, ki ga ta čas prinaša.
Kirsty združuje glasbo z vizualno umetnostjo, saj sama izdeluje avtentične ovitke za cedeje in v domovini prijeja skrivne koncerte, plesne čajanke, pripovedovanja, inštalacije …
Odraščala je v Gibraltarju in ogromno potovala kot otrok (med drugim je živela v Venezueli, na Floridi in Filipinih). Je del nove generacije umetnikov, ki poskušajo graditi svojo kariero trajnostno in poskušajo najti vznemirljive načine, da bi kaj spremenili v glasbeni industriji. Potem ko je zapustila Decca Records, je ustanovila svojo založbo “All Made Up” (Vse izmišljeno).
Pet njenih pesmi je bilo uporabljenih v britanskih filmih, posnela pa je tudi dve skladbi za film Patagonija.

Leta 2013 je bila povabljena s strani producenta Nicka Drakea - Joeja Boyda, da poje v londonskem Barbicanu v sklopu projekta Way to Blue: Songs of Nick Drake, ki je bil posnet za BBC4. Na istem prizorišču je nastopila v sklopu London Jazz festivala 2009 z Guy Barker Orchestra. Koncert je predvajal BBC Radio 3.
Kirsty je delala tudi s piscem besedil Robbija Williamsa, Guyem Chambersom. Tudi rezultat sodelovanja s kolegom Mr Scruffom je zelo uspešen remix Pickled Spider. 
Time & Space Machine, T-Boy, Tim Bran, Andy Green, Mr Benn, HeavyFeet, Tom Davies in Jasper Wilkinson so prav tako naredili remix Kirstinih skladb, ki se redno predvajajo na angleški televiziji.

Ker bi avtorica želela predstaviti kakšen utrinek iz novega albuma, je na tej povezavi Dance with me na voljo videospot za skladbo Dance with me. 

Kirtsy Almeida&The Trobadours bodo na turneji predstavili tako novejši, kot tudi starejši material.

Kirsty Almeida&The Troubadours so:

Kirsty Almeida, vokal in kitara
Richard Wetherall, klaviature
Tom Briggs, kitara
Matt Owens, kontrabas
Jason Backman, bobni

“Privlačna, glasbeno nedotakljiva in teatralno provokativna. Kirsty Almeida je presenetljivo originalna pevka in tekstopistka.” Gavin Martin, Daily Mirror
“Umetnica, ki jo je potrebno videti v živo … na odru, s svojo skupino v polnem zanosu in razcvetu" . Caroline Sullivan, The Guardian

"Krasen izbor briljantno napisanih in izvedenih pesmi … Dodajte k temu še glas, ki je na čase delikaten in vihrav, osebnost, ki pronica skozi vsak šiv, in pred seboj imate neprecenljivo umetnico ter album. Odlično! "
Simon Gage, Daily Express