Back to All Events

Premiera z gosti: Cankar

  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

S celovečernim dokumentarno-igranim filmom Amirja Muratovića in pogovorom s filmsko ekipo se bomo tudi 7. decembra ob 20. uri posvetili pisatelju Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti.

Pozorno branje Cankarjevih del nam razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Marsikaj je opisal, še preden se mu je zares zgodilo. To vez med literaturo in zasebnim življenjem v filmu slikajo igrani in animirani prizori, ki črpajo motive izključno iz pisateljevih del in ohranjenih pisem. Film odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju.

V filmu se srečujemo z ljudmi, ki s strastjo razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela. Brani odlomki iz korespondence med pisateljem in njegovimi dekleti, sorodniki in prijatelji nam pomagajo razumeti njegove skrbi, dvome in odločitve. Moč in aktualnost njegove politične besede se kaže v rekonstrukcijah javnih nastopov. Intimna razmerja in druženja z najožjimi prijatelji pa film predstavi v igranih prizorih.

Več na: http://gt22.si/cankar/
Napovednik: https://vimeo.com/284959097

Vstopnina: 5 € / 3 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na : info@gt22.si


Earlier Event: December 7
EklektikaLive #6: Koolade
Later Event: December 7
Od blizu