Back to All Events

Arne Hodalič: Moja Indija


  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv


V četrtek 13. septembra ob 18.00 uri, vabljeni v Galeriji K18, Koroška cesta 18, na odprtje razstave fotografij:

Arne Hodalič: MOJA INDIJA

Razstavo bo svečano otovoril veleposlanik Indije v Sloveniji, nj. eksc. Param Jit Mann

Več o razstavi na: www.festivalfotografijemaribor.si


Moja Indija


Pred natanko tridesetimi leti sem se odpravil na svojo prvo pot v Indijo. Bil sem na nekakšnem pomembnem osebnostnem razpotju in življenje pred menoj je bilo skrito v meglici vznemirljivo-zaskrbljujoče negotovosti. Nove odločitve so bile več kot nujne. Življenje mi jih je čudežno prihranilo in vse se je zavrtelo kot namazano, ne da bi se sploh ukvarjal s tem, kaj me zares čaka v prihodnosti …


Na tej prvi poti po Indiji leta 1988 sem še kot ljubiteljski fotograf posnel kar precej fotografij, in ko sem jih po povratku domov pokazal na neki švicarski reviji, se je lastnik in odgovorni urednik vanje dobesedno zaljubil. A ta moja pot ni bila navadno popotovanje po tej čudoviti državi. Bila je res nekaj posebnega, saj sva s prijateljem Bojanom Brecljem kar mesec dni preživela na reki, pa ne na katerikoli reki, svoje prvo popotovanje sem namreč preživel na sveti reki Ganges.


Danes, ko gledam skozi to časovno prizmo spominov, lahko z mirno vestjo rečem, da mi je Indija korenito spremenila in obenem polepšala življenje. Prav zaradi fotografij, posnetih na tej svoji prvi poti, sem povsem nepričakovano postal pravi fotograf, ki so ga številne agencije v Parizu in po svetu kar zasipale z delom. Indija mi je torej pomagala, da sem zadnjih trideset let živel tako zanimivo in polno, kot si nikoli nisem niti predstavljal, da bom … Hvala ti, moja Indija!


Produkcija: Fotoklub Maribor