Back to All Events

Bojan Golčar - "Onkraj tišine"


  • Fotogalerija Stolp Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Fotograf Bojan Golčar nam na tokratni samostojni razstavi predstavlja fotografije iz serije Onkraj tišine, ki nam prikazujejo problematiko opuščanja in propadanja prostorov. Navdih zanje je dobil nekaj let nazaj, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v Mariboru, ki je tudi njegovo domače mesto. Odločil se je namreč, da bo »fotografiral to, kar se v vsem mojem življenju ni spremenilo oziroma je ostalo v istem stanju«. V tem času se je v njegovi okolici zelo malo obnavljajo ali rušilo, zadeve so večinoma prepustili naravi. 

Rojen leta 1966 v Mariboru, kjer živi, dela na področju organizacijskega in strokovnega razvoja nevladnih organizacij ter ustvarja na področju fotografije.
S fotografijo, ki ga sicer privlači že od zgodnji otroških let, se je pričel resneje ukvarjati v študentskih letih ob koncu osemdesetih, ob sodelovanju s takrat študentom gledališke režije Igorjem Štromajerjem in se preizkusil v gledališki fotografiji. V sodelovanju z plesalko in koreografko Mojco Kasjak je ustvaril serijo fotografij z naslovom Medprostori teles, ki je bila predstavljana na samostojni razstavi. Sledilo je daljše obdobje, v katerem je svojo pozornost usmerjal na druga področja, predvsem na radijsko ustvarjanje in razvoj nevladnih organizacij. V letu 2017 pa se je ponovno posvetil fotografiji in v sodelovanju z mariborsko knjižno Založbo Litera pripravil in objavil fotografsko monografijo z naslovom Usedline in sledovi, za katero je spremno besedilo prispevala dr. Bojana Kunst. Sledili sta dve samostojni razstavi fotografij iz omenjene knjige v Mariboru v okviru festivala Dnevi knjige in Festivala fotografije Maribor. V istem letu je nastala tudi serija fotografij z naslovom Onkraj tišine, s katero je avtor povezal svojo strast do fotografije in glasbe ter področje revitalizacije zapuščenih urbanih delov mest in stavb z začasno rabo ali trajno prenovo ter umestitvijo vsebin, ki prispevajo k razvoju mesta in lokalne skupnosti.
Trenutno se posveča pokrajinski fotografiji in ustvarjanju lastne likovne izraznosti omenjene tematike.


Earlier Event: June 29
Inge Morath – retrospektiva
Later Event: August 23
AB AETERNO (Od večnosti)