Back to All Events

KUG Sax Sippia in Horus Vocals: Alte Meister, Neue Geiste

  • Minoritska cerkev 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

KUG Sax Sippia in Horus Vocals – »alte Geister neue Meister«

Koncertni cikel "klasika danes? jutri?"

Orkester saksofonov KUG Sax Sippia smo že gostili s projektom SaX Overload. Pred razprodano dvorano so predstavili bogate zvočne možnosti rabe saksofona in prečesali literaturo vse od baroka do najsodobnejših kompozicij. Tokrat se vračajo okrepljeni s sedemčlanskim vokalnim sestavom Horus Vocals in novim koncertnim konceptom „alte Geister neue Meister“.

Dvanajstčlanski orkester medeninastih »cevi« – saksofonov – v zvočni srčiki sumljivo spominja na cerkvene orgle. Ta zvočni fenomen se zelo dobro znajde v akustično bogatih prostorih in zelo dobro zazveni skupaj s skupino mešanih vokalov. Bogata zmes nenavadnih novih zvenenj na prebujenje vabi stare duhove, prav tako pa spodbudi nove mojstre, da ustvarijo nova dela prav posebej za to specifično zasedbo. V koncept je kot intermezzo-element integrirana tudi umetnost trenutka – improvizacija.

KUG Sax Sippia je orkester saksofonov zbran okoli avstrijskega glasbenega ustvarjalca Geralda Preinfalka. Ta sestavu dirigira, občasno nastopi kot solist in za ansambel komponira del programa. Mednarodna zasedba občinstvo in kritike vedno znova navduši z odlično izvedenimi priredbami baročnih klasik, napetimi interpretacijami novih kompozicij, virtuoznostjo in zvočno raznovrstnostjo ter čutno prezenco. Svoje koncerte pa začinijo tudi s vključitvijo modernih tehnik, improvizacijo in premišljenimi referencami na različne glasbene stile in oblike, predvsem jazz, klasiko in sodobno glasbo.

»Kdor poje, zlo ne misli« so si rekli fantje in dekleta iz vokalnega septeta Horus Vocals in februarja 2017 ustanovili zasedbo, prvotno mišljeno kot podporo na turneji univerzitetnega zbora. V nadaljevanju svoje poti jih vodi predvsem raznovrstnost. Repertoarni lok zaobsega kompozicije iz renesančne franko-flamske vokalne šole, preko nemške in britanske romantike pa vse do modernejših skladb, ki posegajo tudi med jazz standarde in skandinavsko ljudsko glasbo.

Posebnost in enkratnost projekta v kooperaciji KUG Sax Sippia in Horus Vocals je prepoznala tudi graška Univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost, ki je podprla snemanje in izdajo albuma.

Vstopnice v prodaji na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor:

Predprodaja vstopnic za koncert:
8€ - redna
6€ - študenti, upokojenci

Prodaja na dan koncerta:
10€ - redna
8€ - študenti, upokojenci

Paket treh vstopnic za ciklus Klasika dnes? jutri? v predprodaji:
21€ - redna
15€ - študenti, upokojenci

Koncertni cikel "klasika danes? jutri?"

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželjena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da atomska »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel »klasika danes? jutri?« je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavili se bodo mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa. Koncerti so postavljeni v mariborsko Minoritsko cerkev, ki je s svojo zgodovino in menjavo namembnosti lep primer nujnosti sprememb in prilagajanja času. Hkrati nudi magično akustično podporo za komorne sestave, pa tudi optimalno vizualno okolje za tovrstne koncerte.

Trije koncerti cikla nudijo krasno popotovanje skozi različna glasbena obdobja in stile, hkrati pa klasično glasbo ponudijo v novi, modernejši luči. S spoštovanjem do bogate preteklosti iščejo nove smernice, kako »resno« glasbo ohraniti na dosedanjem nivoju, v isti sapi pa razširiti publiko in klasični glasbi poiskati mesto v današnjem času in prihodnosti. (Sašo Fekonja)

Koncertni cikel podpira mestna občina Maribor.


Earlier Event: October 27
Vangelo / Evangelij
Later Event: October 27
Halloween Veliki Salonski Swing