Back to All Events

Duo Vita & Žan: Sozvočja daljnih vrst

  • Minoritska cerkev 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
epeka_duovita.jpg

Duo Vita & Žan – »sozvočja daljnih vrst«

Koncertni cikel "klasika danes? jutri?"

Violončelo in harmonika sta instrumenta nasprotnih polov. Prvi je že od obdobja baroka »zastavonoša« v klasičnih zasedbah in kompozicijah, medtem ko je harmonika vse prevečkrat neupravičeno videna kot eksot, kot tujec iz drugih zvrsti, ki je v klasiko prišel zgolj na obisk. Prav zato ta nenavaden, a zelo bogat komorni sestav nudi novo zvočno izkušnjo za poslušalca. Nežen godalski zven se zliva v široko mnogoglasje harmonike in ustvari popoln kontrast, hkrati pa predstavlja stičišče spoštovanja do umetnosti in ljubezni do glasbe.

Estetsko bogat kontrast je rdeča nit ustvarjanja uveljavljenega dua tudi pri izbiri repertoarja. Sprehajata se od tehnično dovršenega baroka, preko čustvene romantike, matematične glasbe sodobnega časa, pa vse do standardov argentinskega tanga.

Vita Peterlin in Žan Trobas sta z ustvarjanjem pričela med skupnim študijem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu. Oba sta prejemnika večih mednarodnih nagrad, nastopata pa tudi kot solista s priznanimi glasbeniki in orkestri. Za seboj imata lepo število koncertov doma in v tujini, med drugim tudi v legendarni Carnegie Hall v New Yorku, pariški La Madeleine in tokijskem Ishibashi Memorial Hall.

Vstopnice v prodaji na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor:

Predprodaja vstopnic za koncert:
8€ - redna
6€ - študenti, upokojenci

Prodaja na dan koncerta:
10€ - redna
8€ - študenti, upokojenci

Paket treh vstopnic za ciklus Klasika dnes? jutri? v predprodaji:
21€ - redna
15€ - študenti, upokojenci


Koncertni cikel "klasika danes? jutri?"

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželjena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da atomska »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel »klasika danes? jutri?« je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavili se bodo mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa. Koncerti so postavljeni v mariborsko Minoritsko cerkev, ki je s svojo zgodovino in menjavo namembnosti lep primer nujnosti sprememb in prilagajanja času. Hkrati nudi magično akustično podporo za komorne sestave, pa tudi optimalno vizualno okolje za tovrstne koncerte.

Trije koncerti cikla nudijo krasno popotovanje skozi različna glasbena obdobja in stile, hkrati pa klasično glasbo ponudijo v novi, modernejši luči. S spoštovanjem do bogate preteklosti iščejo nove smernice, kako »resno« glasbo ohraniti na dosedanjem nivoju, v isti sapi pa razširiti publiko in klasični glasbi poiskati mesto v današnjem času in prihodnosti. (Sašo Fekonja)

Cikel podpira Mestna občina Maribor