Back to All Events

Pop-Upstart: Pirate Piška in Špela Senica


  • Center za kreativnost 11 Partizanska cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
piska.jpg

23.5.2019 - 6pm-10pm

24.5.2019 - 10am-6pm

Vabljeni na Pop-Upstart v Projektno pisarno Centra za kreativnost v Mariboru, kjer se tokrat predstavljata Tjaša Križnar, ki je oblikovala svojo blagovno znamko unikatnih izdelkov Pirate Piška ter mlada ilustratorka iz Maribora, ki trenutno študira v Linzu, Špela Senica. Za dva dni bosta zavzeli našo Projektno pisarno in jo preuredili v svoj razstavni prostor, kjer bo mogoče njuna dela in izdelke, ki so sicer na voljo na spletu, videti v živo in jih odnesti s seboj domov po posebnih pop-up cenah.

V ciklu Pop-Upstart dogodkov vsak mesec gostimo slovenske oblikovalce z različnih področij kreativnega in kulturnega sektorja ter jim omogočamo, da svoje izdelke predstavijo novemu, širšemu občinstvu. Na ta način želimo spodbujati podjetništvo kreativcev, predvsem s promocijo njihovih inovativnih, trajnostnih in oblikovno zanimivih produktov, ki so že na trgu, ob tem pa spoznavamo tudi njihove pristope k ustvarjanju, prodaji in trženju ter načine spopadanja s težavami, ki pri tem nastajajo.

Pirate Piška je independent-one-girl-brand unikatnih izdelkov pod katero oblikovalka Tjaša Križnar z avtorskimi ilustracijami tiska bele majice, prevelike puloverje, včasih tudi nogavice ter šiva urbane nahrbtnike. Blagovna znamka je zasnovana po načelih kakovostne in funkcionalne izdelave ter z minimalističnim in unisex pristopom v mislih, predvsem pa združuje ljubezen do ročno narejenih in trajnostnih izdelkov. Pri oblikovanju nahrbtnikov uporablja materiale lokalnegain EU izvora ter sitotiska samo na majice z Fair Wear Certifikatom. Skrb za okolje se nadaljuje pri pripravi naročil za pošiljanje, saj so vsi izdelki zapakirani v kartonsko embalažo, ki ne vsebuje plastike. Glavni namen je delati s spoštovanjem do narave ter z zavedanjem od kje prihajajo surovine za nadaljnoustvarjanje. Pri sami izdelavi oblikovalki zelo veliko pomeni svoboda, da lahko ustvarja, šiva in tiska neodvisno od zunanjih proizvajalcev. Vse to in še več na piratepiska.com.

Špela Senica, rojena v Mariboru, obiskuje umetnostno univerzo v Linzu. Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem, ilustracijo in slikanjem. Pri tem uporablja različne tehnike in kombinira različne materiale, od svinčnika, olja, gvaša, akvarela, tuša in druge. Navdihujejo jo ženski liki, portreti, narava, živali ter vsakodnevni vtisi. Večina njenih del nastaja na papir in platno, občasno dela nastajajo tudi na grafični tablici. Sodelovala je že na razstavah, na dogodkih ter projektih, ki so povezani z oblikovanjem. Samostojno razstava je imela v eMCe placu, galeriji Mladinskega centra Velenje 2017 (Primum unum), v GT 22 v Studiu 12:22 2018 (Au – zlato), v Web Nox spletni galeriji Mladinskega centra Maribor 2019 (Doreja). Prav tako je oblikovala letak in logotip za Titov skate session 2017, grafične podobe za skateboard za mlade za Relax Crew Skateco 2017 in osebno znamko v projektu oživitve Male tržnice v Mariboru 2018/2019.

Na predstavitvenem pogovoru z obema ustvarjalkama, ki bo v Projektni pisarni Centra za kreativnost potekal v četrtek, 23. maja 2019, z začetkom ob 18. uri, bomo spoznavali njune ustvarjalne procese, sledilo pa bo odprtje pop-up trgovine. Takrat bodo izdelki Špele Senice in blagovne znamke Pirate Piška vse do 22. ure na voljo po posebnih cenah, enako tudi v petek, 24. marca, od 10. do 18. ure. Vabljeni, da se nam pridružite!