Back to All Events

Zojkino stanovanje


  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Mihail Afanasjevič Bulgakov:
Zojkino stanovanje

Zgodba je umeščena v sovjetsko Moskvo dvajsetih letih prejšnjega stoletja. V obdobju nove ekonomske politike (NEP) želi 35-letna »bivša« aristokratka Zoja Pelc na hitro obogateti in pobegniti iz države. Žene jo ljubezen do »bivšega« grofa Obljaninova, zasvojenca in sanjača, očarljivega in umetnosti naklonjenega zapeljivca, ki z opisovanjem svoje »bivšosti« aludira na neuspele sovjetske znanstvene poskuse zagotavljanja večnega življenja. 
Po revoluciji je Zoji od nekdanjega premoženja uspelo ohraniti le veliko stanovanje. Domisli se poslovne ideje: pod krinko krojaške delavnice ustanovi bordel za komunistične pomembneže. Srečanja med bogatimi in vplivnimi možmi ter mladimi »modeli« so prikazana v dekadentni atmosferi bizarnih nesporazumov. Stanovanje je prispodoba človeških sanj in pričakovanj, ujetih v vrtincu neobčutljive zgodovine, Zoja pa predstavnica nepregledne množice žrtev diktatorskih režimov, ki spreminjajo državljane v lastne brezizhodne karikature. Na koncu se čez oder elegantno sprehodi žirafa iz istoimenske pesmi tragično ubitega ruskega pesnika Nikolaja Stepanoviča Gumiljeva kot prispodoba oddaljene in nedosegljive lepote daleč stran od nasilne realnosti.

* * *

Sklop: Študentsko gledališče

Predstava bo v Stari dvorani, traja 1 uro 50 minut in ima en odmor. Predstava je v ruskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Po predstavi sledi na prizorišču pogovor z ustvarjalci.

Produkcija: Fakulteta za estrado Ruskega inštituta gledaliških umetnosti GITIS (Rusija)

* * *

Režiser: docent Aleksej V. Kurganov
Dramaturginja: D. V. Losjakova 
Glasbeni vodja: G. L. Auerbach 

Mentorja: Elena Shanina, Aleksej V. Kurganov

Zasedba:
Marianna Kochurova, Yegor Kuchkarov, Alexander Shepelenko, Marina Chirikova, Andrei Batsuev, Maxim Gigenin, Mikhail Karakasiyan, Diana Egorova, Stepan Akmanov, Ksenia Guseva, Inessa Sukhanova, Ekaterina Kozhemyakina, Arina Sergeeva, Kristina Fedorova, Julija Makarova