Back to All Events

Zapiski blazneža

  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Monoopera po motivih istoimenske kratke zgodbe Nikolaja Vasiljeviča Gogolja:
Zapiski blazneža

Gogoljeva pripoved Zapiski blazneža (1835) je eden najzgodnejših in najpodrobnejših prikazov shizofrenije, veliko preden je bolezen našla svoje ime in prostor v medicinski znanosti. Zgodba bolezni ne analizira s pomočjo medicine, temveč se posveča družbi, v kateri se posameznik trudi poiskati smisel obstoja, položaj in identiteto. Skozi medicinsko verjetne in pesniško opojne opise bolezni Aksentija Ivanoviča Popriščina Gogolj lucidno spregovori o bolezni družbe in nas opomni na pogost in običajen konflikt s stvarnostjo, kot ga poznamo vsi. Katera stvarnost je stvarna? Ona, o kateri beremo v medijih, tista, ki jo vidimo v neposredni okolici, ali ta v nas? V vse bolj odkritem spopadu med vzhodom in zahodom, levim in desnim, verskim in ateističnim razumevanjem sveta se vsakdo bori za svojo normalnost, in ‒ kako paradoksalno ‒ je videti bolj in bolj nor. Na koncu ni povsem jasno, kdo je zbolel: Popriščin ali ves svet.

Ta komorni multimedijski spektakel v eni uri skozi skoraj psihedelično glasbo, refleksiven avtorski video in briljantno igro raziskuje izkrivljeno percepcijo sveta nižjega uradnika, ki ga družba marginalizira in označi za nezaželenega. Njegov klic po naklonjenosti in človeški bližini ostane neuslišan, saj družba ne premore sočutja, priznanja in zaupanja. V tem se izraža potreba po sprejetosti kot bistveno načelo mentalnega zdravja. V nasprotnem primeru je tudi sodobni človek zgolj zrcalo družbe … z bizarno popačenim odsevom. 

* * *

Sklop: Mednarodni program

Predstava bo na Malem odru, traja 1 uro in nima odmora. Predstava je v angleškem in španskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Produkcija: Moving Music Theatre Bitola in Center za kulturo Bitola (Makedonija)
Premiera: 10. 6. 2015, Bitola, Makedonija 

* * *

Režiser: Marjan Nećak
Skladatelj in scenograf: Marjan Nećak
Oblikovalec videa: Marin Lukanović
Izvajalec: Ozren Grabarić 

Sodelavci:
Psihiatrinja: Dr. sc. Izabela Filov
Umetnostna zgodovinarka: Olivera Makarievska
Prevajalka: Elena Kitanovska Ristoska
Lektorica za angleški jezik: Julijana Lukić
Oblikovalka in avtorica risb: Martina Perkušić
Izvajalec scenografije in rekvizitov: Ges, Ilija Jankulovski


Earlier Event: October 20
HushHush w/ Alexander Kowalski
Later Event: October 22
Poklon gospe Alenki Bartl