Back to All Events

Skupaj


  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Leja Jurišić in Marko Mandić:
Skupaj

Danes smo priča neznosni inflaciji performativnosti. Utapljamo se v vseprisotnosti in mediatizaciji vsega. Hitro najdemo razloge, kaj nam je skupno, toda (skoraj) z ničemer več (za dolgo) ne zdržimo skupaj. "Skupaj” zahteva investicijo, ki smo jo vedno težje pripravljeni plačati. “Skupaj” je površina, na kateri stalno drsi – bolj ko skupnost želimo formalizirati, večja praznina začne zevati v skupnem. Za politiko nerazrešljiva težava, za performans večni ideal.
Performerski dvojec Jurišić – Mandić, v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić, se ukvarja z idealom performansa in nerazrešljivo težavo politike: Kaj pomeni biti skupaj in kako biti skupaj. 
Marko in Leja to vprašanje obračata vase: zakaj hočem biti skupaj, kako vzdržati skupaj, kaj narediti (s sabo), da bo “skupaj” realizacija presežka (mene), kako se izmakniti hierarhiji moči… In kako ta “skupaj” vzpostaviti v performativnem času in prostoru gledalca. “Skupaj” je neko mitično mesto zlitja, ki posameznika “zaceli” z drugim. Za to potrebujeta čas. Pogled tretjega, ki išče svoj prostor v skupnem, vstopa v performans skozi misli Semire Osmanagić, ki z besedo interpretira in pritiska na nevidne kljuke nevidnih vrat v “skupaj”.

* * *

Ob 00.30 sledi uprizoritvi pogovor z ustvarjalci v medetaži SNG Maribor.

Sklop: Tekmovalni program

Predstava bo na tribuni na Velikem odru, traja 6 ur in nima odmora. Med performansom se lahko odhaja iz dvorane in vrača nazaj. Priporočljivo si je ogledati celoten performans. Lahko se vstopi tudi kadarkoli med potekom. Performans ni participatorne narave.

Produkcija: Pekinpah in Via Negativa v koprodukciji s Kinom Šiška
Premiera: 27. 1. 2018, Kino Šiška, Ljubljana

* * *

Avtorji: Leja Jurišić in Marko Mandić v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić
Glasba: vsakokratni izbor glasbe iz arzenala svetovne in domače pop glasbe, predvajane v naključnem vrstnem redu računalniškega algoritma
Tehnični vodja: Igor Remeta
Tehnična postavitev: Andrej Petrovčič (luč), Jure Vlahovič (zvok), Matej Marinček (video)
Producenta: Žiga Predan in Špela Trošt
Avtorica videa: Hana Vodeb