Back to All Events

Alica v Čudežni deželi

  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Lewis Carroll, Ivor Martinić:
Alica v Čudežni deželi

Ludistična pripoved angleškega matematika in pisca Charlesa Lutwidgea Dodgsona s psevdonimom Lewis Carroll je ob izidu (1865) na glavo obrnila angleško mladinsko književnost in resno ogrozila didaktično literaturo tedanjega časa. »Tukaj smo vsi po malem nori,« je ponavljajoča izjava fantastičnih likov na Aličini poti. Norost je sinonim za svobodo, drugačnost, posebnost, samosvojost v Čudežni deželi. Pot tja je pot odraščanja, pot k sebi. Alica v borbi proti odraslosti večkrat na dan spremeni velikost, a se ne more odločiti, kakšna bi zares rada bila. Ker ne ve, kaj bi rada, pozabi tudi, kdo je. Z imenom izgubi identiteto. Išče jo v srečanjih z drugimi, z bizarnimi poosebitvami lastnih strahov, predsodkov in čudaštev. Pripadati in ne pripadati hkrati, je Aličin temeljni bivanjski paradoks, s katerim se sooča neusmiljeno in neizbežno – v drugih (in v sebi) prepoznava najbolj nesprejemljive lastnosti, tudi najbolj mračne v podobi Kraljice. »Če ne veš, kdo si, ti bom jaz povedala,« ultimativno zaključi Kraljica in glave frčijo naokoli, kot bi se raztreščili strahovi. Alica otrpne, se predrami in se na novo vzpostavljena vrne domov: zelo odrasla, a samosvoja sanjavka.

* * *

Sklop: Mlado gledališče

Predstava bo v Stari dvorani, traja 1 uro 15 minut in nima odmora. Predstava je v hrvaškem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Za otroke od 10 let naprej.

Produkcija: Zagrebško gledališče mladih (Hrvaška)

* * *

Režiserka: Renata Carola Gatica 
Prevajalec: Anton Šoljan 
Dramaturginja in avtorica lutkovne animacije: Tamara Kučinović 
Dramaturginja in asistentka režije: Ivana Đula 
Scenografa: Isidora Spasić, Igor Vasiljev 
Kostumograf: DECKER+KUTIĆ 
Skladatelja: Ivanka Mazurkijević, Damir Martinović Mrle 
Oblikovalec odrskega giba: Staša Zurovac 
Oblikovalec svetlobe: Aleksandar Čavlek 
Oblikovalec zvoka: Miroslav Piškulić 
Avtorici mask in pričesk: Laura Buljan, Mirela Kunštek 
Avtor rekvizitov: Davor Peršić 
Inspicientka: Milica Kostanić 

Zasedba:
Anđela Ramljak, Hrvojka Begović, Barbara Prpić, Marica Vidušić, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Edvin Liverić, Vedran Živolić, Sreten Mokrović, Petar Leventić, Tina Orlandini, Mateo Videk, Robert Budak


Earlier Event: October 15
We Come from Far, Far Away