AKUPARA Inkubator rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije
Nov
1
to Dec 21

AKUPARA Inkubator rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

S projektom AKUPARA vzpostavljamo inkubator rokodelstva/ oblikovanja, zadružništva in kulturne produkcije, namenjen povezovanju priseljencev, beguncev in uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev/ oblikovalcev. Skozi tovrstno povezovanje promoviramo metode soustvarjanja in izmenjave veščin, ki so posledica migracij v preteklosti in sedanjosti. Procesi usposabljanj krepijo aktivno vključenost ter promovirajo pozitivno podobo migracij in njihov kulturni doprinos. Udeleženci usposabljanj so aktivno vključeni v zadružništvo kot orodje za krepitev ekonomske avtonomije in socialnih mrež, ki so ključne za premagovanje družbene izključenosti. Usposabljanje s področja kulturne produkcije je priložnost za kontekstualizacijo predmetov, artikulacijo zgodb in, posledično, soustvarjanje lastne medijske in javne podobe. S projektom uvajamo inovativne načine mreženja na vseh ravneh, pri čemer je v ospredju področje kulture. Odpiramo prostor za medkulturni dialog, omogočamo osebni stik med ljudmi različnih kultur in razvijamo kompetence za vstop na trg dela. Med cilji projekta je razvoj etične oblikovalske blagovne znamke. V projekt bo vključenih najmanj 45 priseljencev in beguncev. Večino aktivnosti izvajamo v Mariboru. Vodilni partner je Društvo Terra Vera v partnerstvu s CAAP, društvom Nagib in društvom Prostor Vmes ter širši podporni mreži (Kreativni center CzK, MAO, EPEKA, UGM, Društvo Odnos...). Koordinatorica projekta je Batavia Dalati

https://www.terra-vera.org/si/akupara-inkubator

Dogodki bodo potekali v Kulturnem Inkubatorju, Tkalki - Caapu, UGM in Centru za kreativnost Maribor.

Usposabljanje je razdeljeno v tri glavne sklope: 


1. SKLOP: RAZVOJ PROTOTIPOV rokodelskih/ OBLIKOVALSKIH IZDELKOV

Priseljenci in begunci v nova kulturna okolja prinašajo znanje, talente in veščine, ki ob ustrezni podpori lahko predstavljajo velik doprinos. Priseljence in begunce, ki so v Slovenijo prišli z izkušnjami, znanjem, talenti, in imajo ambicijo in željo po delu, povezujemo z uveljavljenimi rokodelci in oblikovalci. Lokalni mentorji z velikim posluhom za izročila matičnih kultur udeležencev njihove veščine razvijajo na način, ki je v večji meri prilagojen novemu okolju, njegovim poetikam in trendom, hkrati s tem pa udeleženci krepijo tudi kompetence na področju vstopa v področje dela v našem okolju. Navdih za ustvarjanje izdelkov udeleženci črpajo iz lastnih zgodb, ki odražajo realno podobo migracij in s tem ponujajo alternativno možnost populističnim podobam, ki jih krojijo množični mediji. Modul obsega 260 ur. 

Mentorice in mentorji: 

Maja Licul (Oblikovanje nakita)

Oloop (Vizualno pripovedovanje)

Prostor Vmes (Oblikovanje pohištva in notranje opreme)

Anja Slapničar (Unikatno oblikovanje keramike)

Nina Holc in Tomaž Tomljanović (Oblikovanje tekstilij)


2. SKLOP: ZADRUŽNIŠTVO

Skozi raznolike metode neformalnega učenja se udeleženci seznanjajo s temeljimi informacijami o zadružništvu in spoznavajo ključne razlike med kapitalskimi družbami in zadružnimi podjetji. Pridobivajo veščine preoblikovanja vrednot v elemente poslovnega modela/ zadruge, pri čemer je poudarek na medkulturnem dialogu in kontekstu vrednot v raznolikih okoljih. Na podlagi detekcije in analize lastnih vrednost udeleženci pridobivajo osnovna znanja in veščine na področju zadružništva. Hkrati bodo skozi projekt razvijajo novo zadrugo, kjer bodo v vodenem okolju udeleženi v razvoju družbeno inovativnega produkta. Modul obsega 60 ur.  

Mentorice: 

Luna Jurančič Šribar


3. SKLOP: KULTURNA PRODUKCIJA

Skozi usposabljanja s področja kulturne produkcije udeleženci ozaveščajo, da rokodelski izdelki niso zgolj estetski predmeti, pač pa so izrazni medij za prenos sporočil, s pomočjo katerih lahko priseljenci in begunci sami oblikujejo in artikulirajo svoje zgodbe (in zgodbe srečanj), s tem pa soustvarjajo in nadzorujejo lastno medijsko in javno podobo. Seznanjanje z lokalno kulturno dediščino ob obiskih kulturnih ustanov in med delom s samostojnimi ustvarjalci na področju kulture služi kot navdih pri ustvarjanju izdelkov ter način, na katerega se priseljenci in begunci umeščajo v novo okolje, si prisvajajo prostor in lokalne kulturne tradicije, hkrati pa nanjo gledajo iz drugačne, nove perspektive ter ta specifični pogled izrazijo v lastnih kreacijah. Eden izmed rezultatov tega sklopa bo postavitev 'Dnevna soba II',  konceptualne razstavna postavitev, ki bo privabljala raznolika občinstva in se vzpostavljala kot prostor ustvarjalnih srečevanj med priseljenci, begunci in lokalnimi oblikovalci, rokodelci. Modul obsega 60 ur.  

Mentorice in mentorji:

Petra Hazabent

Tomaž Tomljanović

Prostor Vmes


akupara 3.jpg
akupara 4.jpg
View Event →

Cikel ruskega filma: Matilda (2017)
Sep
25
6:00 PM18:00

Cikel ruskega filma: Matilda (2017)

ruskifilm.jpg

Tokratna projekcija bo namenjena zgodovinski
melodrami, ki je dvignila precej prahu. Stvaritev
Alekseja Učitelja tematizira ljubezenski odnos
med prestolonaslednikom in poznejšim zadnjim
ruskim carjem Nikolajem II. Romanovim in
slavno balerino Matildo Kšesinsko. Prost vstop,
slovenski podnapisi.

V sodelovanju z Društvom Ruslo in Ruskim centrom Maribor.

Večnamenska dvorana Rotovž


View Event →
Festival fotografije Maribor 2019
Sep
17
to Oct 5

Festival fotografije Maribor 2019

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V izvedbi fotografskega festivala 2019 bodo v ospredju razstave, ki z različnimi estetskimi rešitvami, tematskimi sklopi in formalnimi pristopi raziskujejo in osvetljujejo tako sodoben kot zgodovinski pogled na krajino, na prostor in družbo. V tem izboru je predvsem prikazano, kako zelo težko si je predstavljati krajino v odsotnosti človeka.


View Event →
Imre Szabó – Devetdeseta
Sep
12
6:00 PM18:00

Imre Szabó – Devetdeseta

szabo.jpg

Tema razstave »Devetdeseta« je prav avtorjev vojni opus, trenutki, ki jih je preživel na bojiščih na Hrvaškem, v Bosni in na Kosovu, poleg nekaterih zabeleženih dogodkov, ki so se dogajali pred njimi, ali pa vzporedno z njimi, kot učinki posledic teh vojn v samem Beogradu.

Imre Szabó v teh situacijah ne nastopa nujno, ali pa sploh ne, kot vojni reporter, ampak kot priča časa, ki iz svoje perspektive in voden z osebno intuicijo na malo globlji in kompleksnejši način beleži življenjske okoliščine prostora in situacij, v katerih se je znašel. V prvem planu njegovih vojnih in družbeno angažiranih fotografij so predvsem ljudje in groteska estetike nacionalnih delitev v nastajanju, ki pa so neizprosno vodile v globino konflikta.


View Event →
5 years of Bass Fighters / BF XL w. TBA + TBA
Aug
30
to Aug 31

5 years of Bass Fighters / BF XL w. TBA + TBA

bass3.jpg

#BFXL / 5 YEARS OF Bass Fighters / TBA + TBA / 30.08.2019 / Maribor
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Štuk, Bass Fighters
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
/ Kje: Štuk, Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor
/ Kdaj: Petek, 30. avgusta 2019 ob 22:00
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Z ogromnim ponosom predstavljamo peto obletnico Bass Fighters ekipe, ki bo gostila kar DVA gosta iz tujine - enega DJ-ja in enega MC-ja. 😍
Oba odlikuje ekstremna energija in vedno poskrbita za izjemen experience. Klube sta polnila že po celem svetu, sedaj pa PREMIERNO prihajata v Slovenijo!! 🤯

Seveda se jima bodo na odru ŠTUKa pridružili domači - vsi člani Bass Fighters ekipe - ki bodo poskrbeli za proper party od začetka do konca.

Definitivno dogodek na kateremu nočeš manjkat! Bolano bo! 🔥

Lineup:
TBA
TBA
Aveho
Theejay
Spencah
Kryptønite
Dominus Diaboli
Aniline
Wooga
Nukleus

- - - - -

VSTOPNICE
10€ Early Bird - COMING SOON

Vstop: 16+

View Event →
Street Food Market Maribor
Aug
29
to Aug 31

Street Food Market Maribor

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Karavana ulične hrane se bo ponovno ustavila v Mariboru in vas razvajala z dobrotami v okviru turneje Street Food Market Austria in Street Food Market Slovenija.
Zdaj že tradicionalni zadnji vikend v avgustu bo med 29.8. in 31.8.2019 na Trgu Leona Štuklja več kot 40 ponudnikov predstavilo svoje dobrote svetovne kuhinje iz svojih predelanih vozil - "food truckov".
Vabljeni na kulinarično razvajanje, ko bo Trg Leona Štuklja postal mednarodno prizorišče ulične prehrambene scene.


View Event →
Summer workshop with Miloš Isailović
Aug
24
to Aug 28

Summer workshop with Miloš Isailović

milos.jpg

24. – 28. avgust/ avgust 24th – 28th 2019
GALERIJA PLESA MARIBOR
Miklavčeva ul. 7
2000 Maribor . SI

Dragi plesalci, drage plesalke.
Že drugo leto organizramo plesne delavnice z izjemnim plesalcem, koreografom in pedagogom Milošem Isailovićem.
Vljudno vabljeni!

Dear dances, warmly welocome to join atdance workshop with remarkable dancer, choreographer and dance pedagogue Miloš Isailovič.
WELCOME!

URNIK/SCHEDULE
24.8. – 28. 8.
16.00 – 17.30 JUNOR 9-13 LET (POTREBNO PREDZNANJE)
17.45 – 20.15 INT/ADV

Prijave sprejemamo na info@galerija-plesa.si

ROK ZA PRIJAVO/ APLICATION DEADLINE:
10. avgust 2019 oz. do zapolnitve mest/ avgust 10th 2019

CENIK / PRICES
5 dni / 5 days
Junior 65,00€
INT/ADV 105,00€

posamezni obisk/ single class
Junior 15,00€
INT/ADV 25,00€

Udeležbo na delavnici si zagotovite s potrditvijo prijave in plačano kotizacijo. V primeru odpovedi udeležbe že vplačane kotizacije ne vračamo.

Your application is completed with payment of parcipation fee. In case of cancelation we do not return already paid fee.

Kontakt za več informacij/ For more info contact:
info@galerija-plesa.si


View Event →
30. Poletni lutkovni pristan
Aug
3
to Sep 1

30. Poletni lutkovni pristan

 • Lutkovno gledališče Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Jubilejni, trideseti PLP, bo potekal med 3. avgustom in 1. septembrom 2019.

Mednarodni lutkovni festival z naaajdaljšo tradicijo!

Bogata zgodovina festivala kaže, da je do sedaj na festivalu nastopilo več kot dva tisoč nastopajočih iz dvaintridesetih držav, ki so razveselili na tisoče gledalcev.

Letošnji jubilejni, 30. festival se bo poklonil tradiciji, a v svojem bistvu ostal takšen, kot je bil do sedaj: dostopen, raznolik in prijazen.

Na sporedu bo 23 predstav, sodelovala bodo gledališča in skupine iz 10 držav: Slovenije, Izraela, Finske, Estonije, Slovaške, Češke, Italije, Avstrije, Hrvaške in Francije.

Festival prinaša premiero interaktivne zvočne poti, na programu so še 3 filmi in 2 sprehoda; 2 delavnici za otroke in 1 za odrasle; 4 razstave, dve od teh se bosta poklonili zgodovini festivala; v času festivala pa nudimo ekskluzivno druženje z žirafami z naaajdaljšim vratom, ki so postale nov zaščitni znak festivala.

Podelili bomo tudi zlato žirafo, nagrado festivala za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije.

Natančen program festivala: https://www.lg-mb.si/doma/?s=izven

Cena vstopnic ostaja simbolična, t. j. 1 eur*.

Vabljeni!


View Event →
Kryptønight: The Jump Up Frenzy
Jul
26
to Jul 27

Kryptønight: The Jump Up Frenzy

 • Dvorana Gustaf Pekarna (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Kryptønite or Vid Žvan is a DJ, VJ and event organizer from Maribor, Slovenia.

Kryptønite has been into heavy drum lines since his early years. He discovered the world of dubstep when he was 12 years old. The next genre that caught his eye, was drum and bass. Drum and bass was his obsession ever since. He started DJ-ing in 2012, doing local gigs with Spencah. In 2014 he joined Bass Fighters. Ever since, his selection was getting harder and deeper.

Kryptønite's selection today focuses mostly on the Jump Up subgenre, including other subgenres, such as neurofunk and deep drum and bass, to add some extra flavour to the mix. He is known for his agressive 4 deck sets, filled with some of the smoothest double and tripple drops arround. His selection is going to make any drum and bass fan bounce each and every time.


View Event →
Ustvarjalne počitnice v UGM
Jul
16
to Aug 27

Ustvarjalne počitnice v UGM

ugmpocitnice.jpg

Ustvarjalne počitnice v UGM / poletne ustvarjalnice (5 - 9 let)
UGM, Strossmayerjeva 6
torki, 16. julij – 27. avgust 2019, 10.00 –12.30
16.7., 23.7., 30.7. in 6.8., 13.8., 20.8., 27.8. ;

vodijo: Brigita Strnad, Urša Rotman, Ajda Sitar
cena (vključno z malico): 5 EUR

Otroci vabljeni, da tudi letošnje počitnice preživite v UGM in poletne dni zapolnite z ustvarjalnostjo, druženjem, igro in novimi izkušnjami. Poletne dopoldneve bomo preživeli v galeriji in spoznavali fotografije na razstavi Zora Plešnar – retrospektiva skozi opazovanje in pogovor. Temu bo sledilo sproščeno in igrivo raziskovanje različnih umetniških medijev. Likovne motive in tehnike bomo spoznavali praktično skozi ustvarjanje v klasičnih slikarskih, risarskih, kiparskih tehnikah ter sodobnejših, kot sta fotografija in video. Različne načine ustvarjanja bomo uporabili predvsem kot likovno govorico, s katero izražamo to kar vidimo in čutimo, kadar nam zmanjka besed.

Program Ustvarjalnih počitnic:

Oblaki, drevesa, listi
torek, 16. julij 2019, 10.00 –12.30
V oblakih, drevesih in listih se skrivajo različni liki, trikotniki, krogi, kvadrati … Odkrivali jih bomo v tehnikah kolaža in tempere.

Barve cirkusa
torek, 23. julij 2019, 10.00 –12.30
Kakšne barve je cirkus? Je cirkuški slon lahko moder, rumen, rdeč ali celo pisan? Odgovore bomo prelili na slikarska platna, nato pa se bomo z barvami cirkusa poigrali tudi na računalniku.

Muce, konji, kokoši
torek, 30. julij 2019, 10.00 –12.30
Otroci, ste za, da zgradimo svoj živalski vrt? Za gradnjo bomo uporabili vsakdanje predmete in tako želvo morda naredili iz sklede, konja iz stola, kačo iz cevi …

Igrala
torek, 6. avgust 2019, 10.00 –12.30
S čim bi se lahko igrali? Poznate sestavljanko? Ali pa igro spomin? Obe bomo oblikovali kar sami v različnih slikarskih tehnikah.

Odsevi na vodi
torek, 13. avgust 2019, 10.00 –12.30
Z vodne površine bomo lovili odseve… najprej s svinčnikom v skicirko in nato še s fotografsko kamero.

Kdo je na sliki?
torek, 20. avgust 2019, 10.00 –12.30
Portret je motiv, ki predstavlja določeno osebo. Toda v sliki lahko osebo tudi skrijemo, tako da jo mora opazovalec iskati med različnimi oblikami, barvami, črtami … Kdo se bo skril v naše slike?

Ritem v mestu
torek, 27. avgust 2019, 10.00 –12.30
Ritem, ki ga ustvarjajo zgradbe, drevesa, avtomobili in ljudje, bomo zabeležili v strip ter pri tem uporabili različne risarske tehnike.

Cena posamezne torkove ustvarjalnice: 5 EUR, v ceno je vključena malica.
Informacije: Brigita Strnad, 02 22 94 697, brigita.strnad@ugm.si


View Event →
Usposabljanje za samostojno rabo CNC rezkarja
Jul
11
6:00 PM18:00

Usposabljanje za samostojno rabo CNC rezkarja

kreator.jpg

Izvedli bomo Usposabljanje za samostojno uporabo in delo s CNC-rezkalnikom v četrtek, 11.07.2019. Usposabljanje se bo začelo ob 18. uri in bo trajalo predvidoma 2 uri. S CNC strojem lahko na podlagi vektorske slike iz različnih materialov izrežemo želene izdelke (npr. kul pohištvo ;). Na usposabljanju bomo spoznali, kako pripraviti načrte in "g-kodo" za izrez, katere materiale lahko obdelujemo, kateri rezkarji so primerni za katere materiale in še kup drugih zabavnih reči.
Ker je število mest omejeno, se na usposabljanje prijavite čim prej na kreatorlab.si/prijava.Cena usposabljanja je 25 EUR in vključuje tudi mesečno članarino v delavnici Kreatorlab.
Za več informacij pokličite 068/684-671 ali pišite na info@kreatorlab.si.

View Event →
Seeing With The Body/Videti s telesom
Jul
6
to Jul 7

Seeing With The Body/Videti s telesom

INTUITIVE.jpg

Join us in picturesque Maribor, Slovenia for one of our four EUROPEAN DEEP-BODY IMMERSIONS FOR WOMEN with Stefana Serafina this summer.

Maribor, Slovenia: July 6+7
Copenhagen, DENMARK: July 12–14 2019
Amsterdam, NETHERLANDS: Aug 23–25
Oslo, NORWAY: Aug 30–Sept 1

During this weekend immersion with embodied empowerment teacher, guide, and writer Stefana Serafina, we will reconnect to our deep bodies as the intelligent, intuitive, self-organizing living systems constantly in contact with the deeper dimensions of the psyche and the natural world. Based in the San Francisco Bay, Stefana brings her unique model of the Deep Body© and the transformative movement– and earth–based embodiment practices to Europe once a year.

This summer, during all European immersions we will emphasize a renewed experience and understanding of eros, the erotic nature of life, earth, and being, and the legacy of the female form as a way of waking our most inherent and purposeful capacities. Stefana will share for the first time in Europe the “Nesting with Eros” work and practices, which are at the foundation of her upcoming book with the same title.

ABOUT THE SEEING WITH THE BODY IMMERSIONS

Seeing with the body is to attune to the sense-based intelligence that surrounds us. It means to know deeper than our thoughts. To attune to the feminine language of life. To be able to access dimension and felt knowing through the sensuous vessel that homes our being, and connects us to the living web of life.

Through uniquely designed embodied investigations, intuitive and creative movement and dance, sensual anatomy practices, myth and storytelling, full-body enactments and witness work, we will practice the deep re-inhabitation of our feminine nature and psyche, reinstating ourselves into the fabric of flow and wholeness as our primary nature. We will work with powerful practices to expose the body-armoring that we have normalized within, and untie the knots of tension and restriction held in the body, so we can re-invite our remarkable sensitivity, inner body seeing, and sensual genius as higher forms of intelligence.

Engaging with the different layers of the deep body–– visceral, sexual, emotional, cognitive, and spiritual––we will explore layers of inner knowing, in fact and mystery, rekindle the fluidity and sensuousness that are native to our inner ecosystems, and cultivate lasting skills for living as embodied, empowered, and sensually expressed women who remain connected to their deep life while leading on the edge of social change.

Maribor, SLOVENIA: July 6+7
Sat 10–18h, Sunday 10–17h
Contact: Vida Voncina, vida.voncina@gmail.com

WE STRONGLY ENCOURAGE YOU TO VISIT OUR WEBSITE to discover more about the work, the immersion, to see videos, or to register.
https://www.intuitivedance.org/europe


View Event →
Prostranost risbe kroga / delavnica s slikarko Simono Šuc
Jul
4
5:00 PM17:00

Prostranost risbe kroga / delavnica s slikarko Simono Šuc

delslik.jpg

prostranost risbe kroga
likovna delavnica za mlade in odrasle
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
četrtek, 4. julij 2019, 17.00–20.00

vodi: Simona Šuc, akademska slikarka

Ob razstavi prostranost barvnega pogleda v UGM Studiu vas vabimo na ustvarjalno druženje z avtorico razstave, slikarko Simono Šuc.
Kaj pomeni narisati krog? Kakšen bi naj bil pravi ali pravilni krog? In če ni pravilen? Na delavnici se bomo poigrali s prostorom kroga, izrisovanjem krožnih in drugih oblik ter porajanjem ritma. Likovno govorico bomo povezali z zvokom, besedo, gibom. Udeleženci pa boste domov s seboj odnesli svojo skicirko risb.

Cena: 9 EUR / Klub UGM: 6 EUR
Informacije in prijave do 3. julija 2019: brigita.strnad@ugm.si, 02 22 94 697

VABLJENI!


View Event →
Ted Oonk - this is not about you
Jul
3
7:00 PM19:00

Ted Oonk - this is not about you

oonk.jpg

Nizozemska fotografinja in vizualna umetnica Ted Oonk se je rodila leta 1987. Študirala je fotografijo in likovno umetnost na Nizozemskem ter vizualno umetnost v Belgiji. Njeno delo je predstavljeno tako na domači kot tudi mednarodni ravni. Razstavljala je že na Nizozemskem, v Belgiji, Združenih državah Amerike in Južni Koreji. Oonkino delo je osredotočeno na to, kako prikrivamo in izpostavljamo ranljivosti, standarde in norme v vizualni kulturi. Prav tako s svojimi fotografijami, videi in instalacijami gledalca poziva, naj pozorneje gleda oziroma posluša.


View Event →
Plesno poletje 2019
Jul
2
to Aug 13

Plesno poletje 2019

plesnopoletje.jpg

JULIJ:

TOR2. 20:00–21:30

ČET4. 20:00–21:30

TOR9 20:00–21:30

ČET11. 20:00–21:30

SOB13. 11:00–13:00

TOR16. 20:00–21:30

ČET18. 20:00–21:30

SOB20. 11:00–13:00

TOR23. 20:00–21:30

ČET25. 20:00–21:30

SOB27. 11:00–13:00

TOR30. 20:00–21:30

AVGUST:

ČET1. 20:00–21:30

SOB3. 11:00–13:00

TOR6. 20:00–21:30

ČET8. 20:00–21:30

SOB10. 11:00–13:00

TOR13. 20:00–21:30

Da se boste pripravile na novo plesno sezono, ki se začne Septembra 2019, vas poletno plesno razvajam Ksenija Visket. Izbirate lahko med različnimi termini/stopnjami znanja in temami - odločitev je vaša. Vendar se morajo termini potrditi na začetku (ob prijavi)....Ko bodo skupine polne, se termin zapre in bomo po potrebi odprli novega. Prijave so obvezne na mail: zahir.tecaji@gmail.com
Termini:
TOREK OD 20.00 - 21.30 URE ORIENTAL MIXLEVEL (prva vaja: 02.07.2019).
ČETRTEK OD 20.00 - 21.30 URE ORIENTAL NADALJEVALKE (prva vaja 04.07.2019 )
SOBOTA OD 11.00 - 13.00 URE ORIENTAL MIXLEVEL - 5ELEMENTOV (prva vaja 13.07.2019)

CENIK:
Torek (mixlevel);
7 terminov: 70,00€
6 terminov: 60,00€
5 terminov: 50,00€
drop in (prideš ko imaš ćas) 15,00 €
Četrtek (nadaljevalke):
6 terminov: 60,00€
5 terminov: 50,00€
drop in (prideš ko imaš ćas) 15,00 €
Sobota (5elementov):
5 terminov: 75,00 €
4 termini: 60,00 €
drop in (prideš ko imaš ćas) 20,00 €
PLESALKAM IZ KUD PD ZAHIR SE OB PRIJAVI OBRAČUNA POPUST!!!


View Event →
Rezidenca: Natalija Juhart
Jul
1
to Jul 10

Rezidenca: Natalija Juhart

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

// POLETNA UMETNIŠKA REZIDENCA GALERIJE MEDIA NOX //
Rezidentka: Natalija Juhart
Rezidenca: 1 - 10. 7. 2019
Otvoritev razstave: 10. 7. 2019, ob 19. uri
Trajanje razstave: 10. 7. – 31. 8. 2019

Gostja letošnje rezidence je mlada umetnica Natalija Juhart, ki trenutno zaključuje magistrski študij grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Naslov rezidence je DRUGA PERSPEKTIVA. Umetnica bo ustvarjala v mešani tehniki grafike in šivanja v Galeriji Media Nox na Židovskem trgu v Mariboru, med 1. in 10. julijem 2019, med 10. in 14. ter med 15. in 18. uro. Ustvarjala bo na očeh javnosti, zato bo zelo vesela tvojega obiska!

Otvoritev razstave novo nastalih del bo v sredo, 10. 7. ob 19. uri.

V času rezidence bo izvedla tudi BREZPLAČNO USTVARJALNO DELAVNICO, kjer bodo udeleženci spoznali tehniko grafike.

»Motiv projekta je arhitektura mesta Maribor. V svojih delih obravnavam prostor, v katerem se dalj časa nahajam. Likovno analiziram arhitekturo mesta, obliko ulic, energijo, ki jo daje, in posamezne detajle, ki jih nato (ne)logično sestavljam v povsem novo formo – ustvarjam novo podobo iste okolice, ki gledalca prisili, da se ustavi in razišče prostor, ki ga pozna in ga lahko raziskuje z druge perspektive – novimi očmi.« - Natalija Juhart


View Event →
Poletne plesno-ustvarjalne urice
Jul
1
to Jul 5

Poletne plesno-ustvarjalne urice

plesneurice.jpg

Za otroke od 1. do 5. razreda bodo od 1. do 5. julija 2019 na Centru plesa na voljo plesno-ustvarjalne delavnice, in sicer vsak dan med 9h in 12h. Otroka lahko zjutraj pripeljete, greste domov skuhat kosilo ali po opravkih in se ponj vrnete ob 12h. Med tem bomo za otroke poskrbeli mi in jim nudili raznolike delavnice.

Cena za vseh 5 dni za vse delavnice skupaj je 75 eur na otroka.

PROGRAM:

PONEDELJEK
9.00 – 9.50
Spoznavanje skozi igro
9.50 – 10.00
Pavza
10.00 - 10.50
5, 6, 7 in…
11.00 – 12.00
Pobarvani plesni koraki

TOREK
9.00 – 9.50
Joga s Patricijo
9.50 – 10.00
Pavza
10.00 – 11.15
Filcanje z Matejo
11.15 – 12.00
Risanje in barvanje

SREDA
9.00 – 10.00
Igre za dobro jutro
10.00 – 10.15
Pavza
10.15 – 12.00
''FB''
flipbook

ČETRTEK
9.00 – 9.50
Joga s Patricijo
9.50 – 10.00
Pavza
10.00 – 12.00
Slikanje na tekstil

PETEK
9.00 – 9.50
Origami
9.50 – 10.00
Pavza
10.00 – 11.00
Hip hop z Nadjo
11.00 – 11.15
Pavza
11.15 - 12.00
Mini zabava

Za prijave in informacije nas kličite ali pišite na 031 772 912 oz. center.plesa@gmail.com.


View Event →
Epic Vinyls from Brazil
Jun
29
to Jun 30

Epic Vinyls from Brazil

 • Festival Lent-Minoriti (map)
 • Google Calendar ICS
Epic_Vinyls_from_Brazil.jpg

Brazilija, velika, več kot stomilijonska država je za seboj pustila nepregledno količino izjemno bogate kulturne dediščine, izmed katere je ostalo še ogromno neodkrite briljantne avtohtone brazilske glasbe.

Eden izmed glasbenih raziskovalcev, ki se znova in znova vračajo v Brazilijo z enim samim razlogom – odkriti čim več tovrstnih glasbenih biserov, je tudi Rasmus Shack, ki deluje pod imenom Epic Vinyls From Brazil. Njegova bogata kolekcija glasbe, ki je najverjetneje še niste slišali, je kot nalašč naklonjena zadnjemu vročemu in plesnemu festivalskemu večeru na čarobnih Minoritih!View Event →
MO × CU: SABA FT. RACING MINDS ● SNUPEE ● DJ KARMEN
Jun
29
to Jun 30

MO × CU: SABA FT. RACING MINDS ● SNUPEE ● DJ KARMEN

 • Festival Lent-Narodni dom (map)
 • Google Calendar ICS
saba.jpg

SABA FT. RACING MINDS

SABA ft. Racing Minds je umetniški duo, ki svoje glasbene vrline različnih žanrov združuje v new age elektronskih podlagah z old school zvokom saksofona.

Saba Selássie je saksofonistka, pisateljica aforizmov in vsestranska umetnica, ki glasbo študira na akademiji v Celovcu pri prof. Michaelu Erianu. Deluje tako doma kot v tujini. Sodeluje v žanrsko različnih glasbenih zasedbah in se poleg akademije izpopolnjuje instrumentalno ter pedagoško na različnih seminarjih. Poleg slovenskih mojstrov je glasbeno sodelovala tudi z glasbeniki svetovnega kova, kot so Don Menza, Melissa Aldana, Joe Sanders, Jure Pukl, Gregory Hutchinson, Rob Bargad, Klemens Marktl, Benjamin Schatz, Gary Bartz, Georgie Fame, Gilad Atzmon, Shai Maestro …

Miha Plesničar je producent in tretja generacija bobnarja v družini. Strast do glasbe ga spremlja od najstniških let. Samouk z izjemnim posluhom ima za seboj že nekaj čez 400 koncertov, z leti pa se je poleg metal zvrsti pobliže spoznal še z elektroniko in studiem.

Saba ft. Racing Minds

 

SNUPEE

Snupee je didžejka, znana po mešanju različnih stilov. Osredotočena je na elektronsko sceno, pomešano z različnimi house stili vse do hiphopa, medtem ko ji ne pobegne niti kakšen indie prizvok. Ker je takšno opredelitev v glasbi težko definirati in ker besede »opredelitev« sploh ne mara, je poimenovala svoj stil »snupindie svaštarica«.

Snupee

 

DJ KARMEN

Karmen je slovenski pop DJ in producent dogodkov. Z vrtenjem glasbe se je začel ukvarjati leta 2018, ko je kot organizator in DJ dobil prvo priložnost v ljubljanskem klubu Tiffany.

Že od začetka se v njem zlivata navdušenje in nostalgija nad pop kulturo in njenimi preminulimi talenti. V njegovo zvrst vrtenja sodijo komadi tega desetletja, predvsem dobri remixi znanih pop himn. Ker ima sam veliko dobrih izkušenj žuranja z domačih in tujih plesišč, želi svoje izkušnje in inspiracijo deliti z najširšim krogom poslušalcev. 


View Event →
José James presents »Lean on me«
Jun
29
10:00 PM22:00

José James presents »Lean on me«


Kakšna zadnja noč nas čaka! 😮 Na ekskluzivnem slovenskem koncertu se bomo na najdaljšo festivalsko noč zibali v ritmih pesmi kot so Lean on me, Ain't no sunshine in Use me.

❤☀😁

V Minneapolisu rojeni pevec José James je eden vodilnih pevcev našega časa. Že več kot desetletje navdušuje z edinstveno mešanico jazza, r'n'b-ja, in hip-hopa, predvsem pa s svojo iskrenostjo, predanostjo in srčnostjo, s katero si je zagotovil izjemne kritike ter privrženo občinstvo povsod po svetu.

Posnel je sedem albumov, pri čemer je njegov zadnji eden bolje prodajanih izdelkov legendarne založbe Blue Note, produciral pa ga je legendarni Don Was. Na njem je José James na sicer sebi lasten, a vendar do izvirnikov spoštljiv način, predelal skladbe enega največjih ameriških soul pevcev Billa Withersa. Tako bo tudi na ekskluzivnem slovenskem koncertu moč slišati nepozabne pesmi kot so Lean on me, Ain't no sunshine ali Use me.

Za zaključek Festivala Lent se na JazzLentu obeta soul večer kot v najboljših časih!

☀ ZASEDBA:

José James, glas, kitare

Marcus Machado, kitare

Aneesa Strings, el. bas, glas

Aaron Steele, bobni

☀ MINORITI – ODER NOVE KBM, MARIBOR

☀ VIDEO: https://bit.ly/2NJdv3U

☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: 20 €, za imetnike (Dnevne) Lente 12 €

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/


View Event →
Wicked Dub Division
Jun
29
9:30 PM21:30

Wicked Dub Division

dubdivision.jpg

Wicked Dub Division je projekt starih glasbenih mačkov z italijanske roots reggae in dub scene, ki so kot trio pod istim imenom delovali že celo desetletje. Leta 2014 so zgodbo zastavili povsem na novo in pridružila se jim je super vokalistka skupine B. R. Stylers, Michela Grena, ki v zadnjem obdobju zelo plodno sodeluje tudi s skupino Zion Train.

Glasbo WDD je moč opisati  kot brezčasni glasbeni eksperiment mešanja vročih in hipnotičnih zvokov s talnimi in podtalnimi basi, snare bobni in drugimi zvočnimi efekti. Ob takih zvokih in ritmih umika seveda ni, telesa se kar sama pričnejo pozibavati.

Debitantski album Dub Drops so izdali leta 2015 v lastni produkciji, promovirali so ga z videospotom in veliko uspešnico How Many Women. Leta 2016 so izdali svoj drugi album Red, tik pred izidom pa je že njihov tretji plošček Deepest.

Wicked Dub Division (Fontana na Lentu)

 • Michela Grena, vokal, melodica

 • King Claudio, bas

 • GP Ennas, bobni

 • Massimiliano Pic, dub live setView Event →
31. Folkart - zaključek
Jun
29
9:30 PM21:30

31. Folkart - zaključek

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje enaintrideseto leto. Smelo, veselo, optimistično! Za vse ljudi svobodnega duha in odprtega srca, ki želijo videti tudi preko oddaljnih obzorij.

💃🕺🌍

Mariborski FolkartT, največji slovenski folklorni praznik, je v lanskem letu praznoval 30 let neprekinjenega delovanja – tri desetletja praznovanja nesnovne kulturne svetovne dediščine.

Mesto Maribor je postavil v center folklornega zemljevida Evrope, prav tako pa tudi na eno nejvidnejših mest v svetovnem merilu.

Ob častitljivem prazniku smo ga poimenovali »Okno v svet«, in ne bi ga mogli bolje opisati; to naše okno, ki nas vabi v svet novih izkustev, je tudi v letošnjem letu na široko odprto.

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje enaintrideseto leto. Smelo, veselo, optimistično! Za vse ljudi svobodnega duha in odprtega srca, ki želijo videti tudi preko oddaljnih obzorij.

V juniju bodo v naše mesto prišle najvidnejše folklorne skupine iz Evrope in tudi drugih, bolj oddaljenih kontinentov. Prihajajo odločni IRCI s plesnim korakom, ki je navdihnil svetovno znane plesne predstave, videli bomo mehkobo in ponos MAKEDONIJE ter divjo razigranost UKRAJINE. Občudovali bomo skrivnostno kulturo Majev in Inkov iz MEHIKE ter se odpravili na eskotično popotovanje po GUAMSKIH OTOKIH. Folkart pa se prav tako spogleduje z oddaljeno in mistično KITAJSKO ter stavi na divje ruske prednike iz BAŠKORTOSTANA (Baškirije), z zahodne strani Urala.

To pisano svetovno druščino bodo dopolnili SLOVENCI, posebej še naši Mariborčani, Akademska folklorna skupina Študent.

Tako bo naš svetovno priznan Mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART tudi letos v naše mesto prinesel čudovito in barvito kulturo z vsega sveta!

☀ GLAVNI ODER: TRG LEONA ŠTUKLJA, MARIBOR
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: Lenta / Dnevna Lenta

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/

🌎🌍🌏

31ST Folkart - Closing

Last year, the Maribor Folkart, the largest Slovenian folklore celebration, marked 30 consecutive years in existence – three decades’ worth of celebrating intangible cultural world heritage.

Folkart placed the city of Maribor at the centre of the European folklore map and made it into one of the most prominent folklore cities on a global scale.

To mark this impressive anniversary, we dubbed the festival the “Window into the World” and a more apt description could not be bestowed upon it; this window of ours that invites us all to learn and feel new experiences has been swung open once more.
Folkart, which captured the hearts of the people of Maribor a long time ago and made us all rightfully proud of it, has entered its thirty-first year in existence with a bold, happy and optimistic attitude! It calls to all people with a free spirit and open heart who wish to see beyond their immediate horizon.

In June, our city will welcome the most prominent folklore groups from Europe and other, more remote continents. Get ready for the feisty Irish and their dance steps that inspired some of the most famous dance shows; we will be able to experience the softness and pride of Macedonia and the fiery vivacity of the Ukraine. We will marvel at the mysterious culture of the Mayans and Inca from Mexico and embark on an exotic journey to the Guam Islands. Folkart will also look into the eyes of the faraway and mystic land of China and set its sights on the untamed Russian ancestors from Bashkortostan (Bashkiria) hailing from the Western edge of the Urals.

Rounding up this diverse and colourful group from all parts of the globe will be Slovenia, most notably our fellow Mariborians, the Academic Folklore Group Študent.
And so, our world-renowned International CIOFF® folklore festival Folkart will once again clothe our city in the beautiful and diverse colours of cultures from all over the world!

☀ MAIN STAGE: LEON ŠTUKELJ SQUARE, MARIBOR
☀ MORE: www.festival-lent.si

☀ ADMISSION: Lenta / Daily Lenta

Tickets available at https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, Narodni dom Maribor and festival vanues.

☀ FESTIVAL LENT 2019 PROGRAMME : www.festival-lent.si/program/

View Event →
Wckd Nation
Jun
29
9:00 PM21:00

Wckd Nation

wiked.jpg

Wckd Nation združuje svet jazza in popa, ki ju prepleta v moderen neo-soul. Umirjen vokal ostaja zvest vzorcem sodobnega r'n'b-ja, ki ga podpre inštrumentalna podlaga, ki ni le navdihnjena v jazzu in popu, ampak tudi v hip hopu in funku.

🎹🥁🎸

Wckd Nation sestavljajo glasbeniki, tako ali drugače povezani s konservatorijem v Celovcu. Jeseni 2018 je skupina izdala dva singla, Time in Troubles, ki so ju dobro sprejeli na slovenskih radijskih postajah ter tudi ljubitelji glasbe in glasbeni profesionalci. Konec oktobra 2018 je skupina nastopila v živo na Prvem programu Radia Slovenija in bila predstavljena v številnih drugih radijskih oddajah kot tudi v spletnih medijih.

Bend je imel ob ustanovitvi težave z »gangom« iz Los Angelesa. Wckd Nation je namreč ime tolpe, ki obvladuje del tega mesta v Kaliforniji. Po začetnih grožnjah so fantje ustanovitelja tolpe vendarle prepričali, da ne mislijo nič slabega in da bi radi zgolj igrali muziko.

☀ ZASEDBA:
Peter Smrdel, bas
Žiga Smrdel, bobni
Nejc Škofic, klavir
Filip Vadnu, kitara
Grega Skaza, alt saksofon
Matic Mikola, tenor saksofon
Sandi Štor, trobenta
Maša But, vokal
2 spremljevalna vokala

☀ SODNI STOLP, MARIBOR
☀ VIDEO: http://bit.ly/2VeWKFv
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: Lenta (25 €; za študente 15 €) / Dnevna Lenta (15 €)

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/

🌎🌍🌏

Wckd nation fuses the world of jazz and pop, creating a modern neo-soul. Toned-down vocals stay true to the patterns of modern r'n'b, supported by instrumentals that were inspired not only by jazz and pop, but also by hip hop and funk.

Wckd Nation are a group of artists who are connected in one way or another to the Klagenfurt Carinthian State Conservatory. In autumn 2018, the band released two singles, Time and Troubles, both of which were well received by Slovenian radio stations and music lovers and experts alike. End of October 2018, the band appeared live on Radio Slovenia’s Programme One, and was featured in numerous other radio shows and web media.

When the band first got together, their name caused quite a bit of trouble with a Los Angeles-based gang, as Wckd Nation is the name of a gang that controls part of this Californian metropolis. After the initial threats, the band managed to convince the founder of the gang that they mean no ill will and that all they wish to do is play their music.

☀ LINE-UP:
Peter Smrdel, bass
Žiga Smrdel, drums
Nejc Škofic, piano
Filip Vadnu, guitar
Grega Skaza, alto sax
Matic Mikola, tenor sax
Sandi Štor, trumpet
Maša But, vocals
2 back-up vocals

☀ JUDGEMENT TOWER, MARIBOR
☀ VIDEO: http://bit.ly/2VeWKFv
☀ MORE: www.festival-lent.si

☀ ADMISSION: Lenta (25 €; for students 15 €) / Daily Lenta (15 €)

Tickets available at https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, Narodni dom Maribor and festival vanues.

☀ FESTIVAL LENT 2019 PROGRAMME : www.festival-lent.si/program/


View Event →
Akaga • Happy Ol' McWeasel
Jun
29
8:00 PM20:00

Akaga • Happy Ol' McWeasel

akaga.jpg

Noro zažigalen festivalski zaključek na Večerovem odru z Weasli!

🤩🥁🎤

• AKAGA (BUL)

AKAGA MUSIC velja za eno najpopularnejših zasedb Bolgarije, njeni člani pa so priznani kot utemeljitelji sodobnega bolgarskega zvoka.

Glasba Akage je edinstvena zmes fusion-jazza, funka, folka, reggaeja, soula in celo hip-hopa. So prva bolgarska pop skupina, ki je v svoj zvok vključila vodilno trobilsko sekcijo.

Skupino so leta 1992 ustanovili študenti na Državni akademiji za glasbo. Odtlej so izdali že sedem albumov, zadnji je izšel v lanskem letu. V prvih letih ustvarjanja je Akaga koncertirala predvsem v domači Bolgariji, ob tem so izdali tudi svoje prve tri albume, njihova priljubljenost pa je vseskozi močno naraščala. Med leti 1994 in 1998 je bila Akaga tudi uradna zasedba Bolgarske radiotelevizije.

Danes je Akaga priznana zasedba, ki nastopa kot osrednje ime na prestižnih jazz festivalih kot so Bansko, Apolonia, Nishville, Klaipeda, Montreux ipd.

☀ ZASEDBA:
Krassimir Kourtev, bas, vokal
Ivo Kazassov, trobenta, vokal
Georgi Velev, trobenta, vokal
Krassimir Kirilov (Jojo), pozavna, vokal
Petar Glavanov, kitare
Kalin Petrov, klaviature
Dimitar Mitev (Dundee), tolkala

☀ VIDEO: http://bit.ly/2JSrki6


• HAPPY OL' McWEASEL

Noro zažigalen festivalski zaključek na Večerovem odru z Weasli!

Happy Ol' McWeasel je sedemčlanska folk punk rock skupina, nastala leta 2007, ki z mešanico punk rocka in folk glasbe že več kot 10 let razvnema tako domače kot tuje odre. Udaren vokal, močna ritem sekcija ter prefinjenost in navihanost violine, banja in harmonike je zagotovo kombinacija, ki premakne slehernega skeptika.

Zasedba je poznana po edinstvenih in energičnih koncertih v živo, na katerih ne manjka odrskih skokov in akrobacij, niti množičnega nazdravljanja s publiko. Z gotovostjo lahko rečemo, da skupina trenutno velja za eno najbolj vročih rock skupin v Sloveniji, o čemer pričajo številni koncerti doma in v tujini.

Happy Ol' McWeasel so prodrli tudi na japonski trg in pod okriljem glasbene trgovinske hiše The Tower Records ter založbe Uncle Owen Records Utd izdali dva albuma - leta 2012 No Offence, leta 2015 pa Heard Ya Say!, kaj kmalu pa fantje napovedujejo tudi nov album.

Uspehov pa ne nizajo le na odrih temveč tudi v svetu filma. Leta 2014 je hollywoodski studio Century Fox za CBS-ovo TV serijo The Crazy Ones, v kateri glavni vlogi odigrata Robin Williams in Sarah Michelle Gellar, kot soundtrack uporabil prav njihovo priredbo tradicionalne irske pesmi Danny Boy.

☀ ZASEDBA:
Gregor Jančič – Moony, vokali, ak. kitara
Primož Zajšek, harmonika
Martin Bezja, viola
Aleš Pišotek, kitara
Matjaž Piavec, ak. kitara, banjo
Matej Kosmačin, bas
Aleš Voglar, bobni

☀ VIDEO: http://bit.ly/2JqCNq4

☀ VEČEROV ODER, MARIBOR
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ Vstopnine ni.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/

🌎🌍🌏

• AKAGA (BUL)

Akaga is one of the most popular Bulgarian bands, and the members are among the founders of contemporary Bulgarian sound.

The music of this band is a unique mix of fusion-jazz, funk, folk, reggae, soul and even hip-hop music. Akaga was the first Bulgarian pop bands to feature a leading brass section as part of its sound.

The band was formed in 1992 by students at the National Musical Academy. Since then Akaga have released seven albums, the last one in the end of 2018. During its first years, the band had concerts mainly in Bulgaria. They released three albums (Broken Dreams, Why and When You See) as their popularity grew. Between 1994 and 1998 Akaga was the official band of the Bulgarian National Television.

Today the band is a respected headliner at numerous prestigious jazz festivals: Bansko Jazz Fest, Apolonia, Nishville, Klaipeda, Montreux etc.

☀ LINE-UP:
Krassimir Kourtev, bass, vocals
Ivo Kazassov, trumpet, vocals
Georgi Velev, trumpet, vocals
Krassimir Kirilov (Jojo), trombone, vocals
Petar Glavanov, guitars
Kalin Petrov, keyboards
Dimitar Mitev (Dundee), percussion

☀ VIDEO: http://bit.ly/2JSrki6


• HAPPY OL' McWEASEL

Awesome feet-stomping, stage-burning, final festival day gig at Večer stage with the “Weasels”!

Happy Ol' McWeasel are a seven-man folk-punk-rock band formed in 2007, who have been setting both national and international stages on fire for more than 10 years with their mixture of punk-rock and folk music. Get-in-your-face vocals, a thumping rhythm section and the sophisticated, yet kinky interplay of the viola, banjo and accordion is surely a combination that will have even the most ardent sceptics stomping their feet.

The band are known for their unique and high-energy live gigs filled with stage dives and acrobatic manoeuvres, with venue-wide cheers and drinks thrown in for good measure. It is safe to say that the Weasels are one of the hottest Slovenian rock bands at the moment, as shown by their numerous concerts in Slovenia and beyond.

Happy Ol' McWeasel are big even in Japan, where they released two albums under the record and trade label The Tower Records and the record label Uncle Owen Records, respectively – the album No Offence saw the light of day in 2012, followed by Heard Ya Say! in 2015. According to the lads, a new record is already in the works.

Live gigs are not their only talent it seems. In 2014, the Hollywood studio Century Fox used their rendition of the Irish classic Danny Boy on the soundtrack for CBS’s TV series The Crazy Ones, starring Robin Williams and Sarah Michelle Gellar.

☀ LINE-UP:
Gregor Jančič – Moony, vocals, acoustic guitar
Primož Zajšek, accordion
Martin Bezjak, viola
Aleš Pišotek, guitar
Matjaž Piavec, acoustic guitar, banjo
Matej Kosmačin, bass
Aleš Voglar, drums

☀ VIDEO: http://bit.ly/2JqCNq4

☀ VEČER STAGE, MARIBOR
☀ MORE: www.festival-lent.si

☀ Admission free.

☀ FESTIVAL LENT 2019 PROGRAMME : www.festival-lent.si/program/


View Event →
Glasbeni mozaik
Jun
29
7:30 PM19:30

Glasbeni mozaik

glasbenimozaik.jpg

Brass Band Slovenija je prva klasična tovrstna zasedba v Sloveniji, kar pomeni, da je orkester sestavljen iz trobil in tolkal, kar mu daje specifičen žametni ton, ki ga glasbeniki pričarajo iz svojih trobil. Zasedba ne vsebuje pihal, kot je to sicer značilno za pihalne orkestre, niti godal, ki jih zasledimo v simfoničnih zasedbah, vendar lahko kljub temu odigra prav vsakršen program in se skoraj do potankosti približa njegovi izvirni formi.

Orkester Brass band Slovenija sestavljajo večinoma študenti glasbe in akademsko izobraženi glasbeniki, ki jim je glasba mnogo več kot le hobi. Gre za mlad orkester, ustanovljen leta 2006, ki mu že peto leto dirigira mladi Mariborčan Aleksander Čonč, sicer študent glasbene kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Z orkestrom si prizadeva čim pogosteje nastopati ter predajati svoje znanje naslednjim generacijam.

Na Odru Triglav se predstavljajo s svežim programom, ki so ga marca letos posneli v studiu RTV Maribor za svoj prvi CD. Raznolik program skladb, ki jih preigravajo zadnjih nekaj let na samostojnih koncertih obsega klasičen program pisan za brass band, filmsko glasbo, odlomke iz muzikalov … Glasno in srčno slovo od Art kampa 2019.


View Event →
Procesi ustvarjanja neodvisne scene: KINO
Jun
29
7:00 PM19:00

Procesi ustvarjanja neodvisne scene: KINO

kino.jpg

Neodvisni in nekomercialni kinematografi v središčih mest na področju nekdanje Jugoslavije postajajo redkost, večina teh, ki vztrajajo, pa zaradi različnih razlogov bije vedno težjo borbo za obstoj. Letos se je v nejasni situaciji glede svoje prihodnosti znašel zagrebški Kino Evropa, pred kratkim pa je bil na tapeti prav tako zagrebški Kino Tuškanac. Še slabše se godi kinematografom v nekaterih drugih prestolnicah iz regije, saj je Sarajevo lani izgubilo študentski Kriterion, v Beogradu pa so pred nekaj leti zasedli in po enem letu znova zaprli Kino Zvezda, ki še kot edini izmed nekdaj 14 mestnih kinov vsaj občasno obratuje. Takšna usoda mestnih kinematografov je tudi Mariboru zelo blizu, saj kot drugo največje mesto ne premore neodvisnega, nekomercialnega kinematografa v središču mesta. S sogovorniki iz Zagreba in drugih mest bomo debatirali o vzrokih za takšno stanje, različnih modelih upravljanja kin in najboljših pristopih h grajenju mestne filmske kulture.

Fokus Zagreb

Po Fokusu Rijeka (2017) in Fokusu Graz (2018) skupnost GT22 za letošnji Festival Lent pripravlja Fokus Zagreb. Glavno mesto naše južne sosede je prestolnica z močnim, samosvojim karakterjem ter vrhunskim kulturno-umetniškim življenjem. GT22 se v projektu osredinja na neodvisno produkcijo različnih umetniških medijev in na nekatere pomembne zgodovinske situacije in povezave mesta Zagreb ter predstavlja program, sestavljen iz gledaliških predstav, uličnih intervencij, filmskih projekcij in mini retrospektiv, pogovorov in zgodovinskih razstav ter glasbeno-družabnih večerov.


View Event →
Rajanje z Romano
Jun
29
6:30 PM18:30

Rajanje z Romano

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Na tradicionalnem festivalskem Rajanju z Romano bomo s plesom ter pesmijo pomahali v slovo otroških dogodivščin polnem Festival Lent 2019!

🎶💃🏼🎤

»Kdor hoče peti otrokom, mora imeti glas, ki gre čez do-re-mi in nazaj do mi-re-do. A sam glas še ni dovolj. Mora imeti tudi veliko in lepo srce, v katerega gredo vsi otroci od Anžeta do Žiga pa od Žive do Anke. Tak glas in srce, bi rekel, ima Romana Krajnčan. Zato poje otrokom prave njihove pesmi.« Tone Pavček

☀ ZASEDBA:
Romana Krajnčan, vokal

View Event →
LEGO delavnica - robotika za otroke
Jun
29
3:00 PM15:00

LEGO delavnica - robotika za otroke

lego.jpg

Vabljeni v našo družbo! ;)

Na urah LEGO ustvarjanja se bomo srečali z zanimivimi načrti, poučnimi nalogami in super idejami. Naučili se bomo veliko s področja robotike in programiranja, se malce poigrali in ob tem neizmerno zabavali.

Kdaj: Sobota, 29.6.2019; 15:00 - 18:00
Kje: Hostel Pekarna/Mladinski kulturni center Maribor, Ob želelznici 16, 2000 Maribor
Kaj: LEGO robotika za otroke - različni programi za različne starostne skupine otrok
PRIJAVE: www.maliustvarjalci.si

- Robopionirček: začetna delavnica za otroke stare od 6 do 11 let, cena: 23€
- Robolešnik: nadaljevalna delavnica za otroke stare od 6 do 11 let, cena: 25€
- Robomojster: delavnica za starejše otroke (12 - 16+ let), cena: 28€
________________________________________________
*** Število mest je omejeno.

V ceno delavnice je vključeno:
- strokovno vodstvo
- individualna pomoč in usmerjanje otrok
- individualne prilagoditve delavnice glede na znanje/starost otroka
- uporaba izobraževalnih LEGO paketov in programske opreme
- varstvo
- malica (sadje, voda in nekaj sladkega)
- praktična nagrada

Vabljeni ste prav vsi - tisti brez predhodnega znanja, kot tudi tisti, ki ste se naših delavnic že udeležili in ste si nekaj znanja s področja robotike in programiranja že pridobili, saj je kombinacij s kockami in programiranjem veliko in ne more se nam zgoditi, da nam bi zmanjkalo idej. :) Vabimo vse otroke stare med 6 in 16 let. Mentor se bo na delavnici posvetil vsakemu posebej in mu dodelil delo, ki je zanj primerno.

Več: http://www.maliustvarjalci.si/


View Event →